Кламер БГ - Новини: Съдът в Страсбург: Възхвалата на Народния съд не може да бъде защитена

Съдът в Страсбург: Възхвалата на Народния съд не може да бъде защитена

България

|
Вт, 27 Юни 2023г. 16:48ч.
Съдът в Страсбург: Възхвалата на Народния съд не може да бъде защитена

Съдът в Страсбург: Възхвалата на Народния съд не може да бъде защитена

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) обяви, че възхвалата на Народния съд не се ползва със законова защита като свободно слово, защото това говорене е равносилно на проява на тежко насилие срещу политическите опоненти.

Делото пред съда в Страсбург бе заведено от бившия зам.-председател на Народното събрание Валери Жаблянов (БСП), който през 2018 година обяви, че "Народният съд е необходимо и неизбежно военновременно правосъдие".

След това Жаблянов бе отстранен от поста, но се жалва, че е нарушено правото му на свобода на политическо изразяване. Европейският съд излезе с решение, че оправдаването на действията на Народния съд е равносилно на проповядване на брутално насилие срещу политически опоненти и няма как да се ползва със защита.

В решението си съдъът в Страсбург прави исторически преглед на дейността на Народния съд, за да стигне до този извод по делото. ЕСПЧ казва, че оценката на Жаблянов по отношение на Народния съд трябва да се разглежда в контекст.

Едновременно с това депутатът от БСП е показал пренебрежително поведение в пленарната зала по време на предложеното едноминутно мълчание в памет на жертвите на комунизма, се казва в решението. Това противоречи на защитата на човешките права, залегнали в Конвенцията за правата на човека.

В пленарната зала Жаблянов е говорил в качеството си на представител на политическата партия, която е наследник на партията, управлявала през целия комунистически режим и която е най-отговорна за създаването и функционирането на Народния съд, напомня ЕСПЧ, цитирано от "Капитал".

Речта на Жаблянов прославя политическото насилие, в което тази партия се е ангажирала в миналото. Оценката му за Народния съд, защитава тезата, че това е напълно оправдано от решенията на съюзниците през Втората световна война и на практика категоризира всички хора, осъдени от него като "хитлеристи", "военнопрестъпници" и "фашисти".

mediapool.bg