Кламер БГ - Новини: Съвещанието за арестите при Цачева се провали

Съвещанието за арестите при Цачева се провали

България

|
Вт, 04 Дек 2018г. 11:07ч.
Съвещанието за арестите при Цачева се провали

Насроченото за днес работно съвещание от правосъдния министър Цецка Цачева за условията в българските арести се отменя. Причината е неотложни ангажименти на главния прокурор Сотир Цацаров и на министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Това съобщи Министерството на правосъдието.

Предстои да бъде определена нова дата за среща, която към момента все още не е ясна, е посочено в съобщението.

Цецка Цачева свика съвещание с участието на всички институции с отношение към арестите от 14 часа на 4 декември, след като омбудсманът Мая Манолова публикува снимки от килията на кмета на район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова.

От тях стана ясно, че условията в ареста са ужасни. Преди това властта отричаше и твърдеше, че са спазени всички европейски изисквания. След публикуването на снимките Цачева обясни, че българите, които живеят на село имат дори по-лоши тоалетни от тази на Иванчева и Петрова.

"Има вътрешен санитарен възел. Действително, във вид, който като се види е стряскащ, но нека да държим сметка в колко български домове тези помещения са извън сградата и в двора. В колко български домове все още, за съжаление, няма течаща вода? Което не означава, че не полагаме максимални усилия за подобряване на условията. Това се прави и със средства на държавния бюджет, и със средства по линия на Норвежкия финансов механизъм", каза Цачева в парламента в петък.

Междувременно програмният директор на БНТ Емил Кошлуков е изтрил публикацията си от "Фейсбук", в която сравни санитарния възел в килията на Иванчева и Петрова с такава в хотел.

"Това било снимка от килията на Иванчева, според някои възмутителна. Сега, не казвам че съм експерт, ама аз лично съм бил в далеч по-лоши, тази е направо хотелска тоалетна", написа в петък Кошлуков предизвиквайки огромно недоволство в социалните мрежи.

В сряда е крайният срок, в който Апелативният специализиран съд трябва да се произнесе по мярката за неотклонение на двете задържани повече от седем месеца жени. Те са обвинени в получаване на подкуп от 70 000 евро.

В същото време десетки други обвинени за получаване на подкуп в по-големи размери или други по-тежки престъпления са на свобода срещу парични гаранции и дори подписка.

mediapool.bg