Кламер БГ - Новини: Столична община забрани шествие в подкрепа на Палестина

Столична община забрани шествие в подкрепа на Палестина

България

|
Пет, 13 Окт 2023г. 12:04ч.
Столична община забрани шествие в подкрепа на Палестина

Протест в подкрепа на Палестина в венецуелската столица Каракас. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Столичната община е забранила шествие, организирано от "Комитет за защита на Йерусалим", съобщи БТА. По план то трябва да се проведе в петък от 16.30 ч. Маршрутът му е от НДК до сградата на президентството.

За организация на шествието се появиха съобщения в социалните мрежи в сряда. Едно от тях е от профила на Хасан Харб. Той призовава за защита на "палестинския народ, който страда от години на окупация, обсада и апартейд".

Забраната за провеждане е наложена въз основа на доклади от ДАНС и МВР, заявяват от общината пред БТА. Не е сигурно обаче, че формалният отказ ще спре събирането От МВР заявяват, че имат информация за събитието и ще осигуряват обществения ред.

"Прокуратурата ще бъде безкомпромисна при упражняване на своите правомощия за гарантиране на обществения ред и сигурност и за защита на правата и свободите на гражданите", заявиха пък от държавното обвинение.

От там посочиха още, че напоследък се регистрира по-честа употреба на език на омразата и "призиви за радикални действия, основани на религиозна и етническа основа, в т.ч. радикален ислям".

"Органите на местната власт съвместно с МВР съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите следва да не допускат провеждането на масови мероприятия, които биха дали повод за отправянето на призиви за насилие, радикални действия, както и такива оправдаващи извършването на терористични действия и военни престъпления", заявиха от прокуратурата.

Опитът за организация на шествието съвпада с военния конфликт между Израел и "Хамас". Преди няколко дни терористичната органзиация атакува израелски селища с въздушни удари и нападение по суща със стотици въоръжени бойци.

mediapool.bg