Кламер БГ - Новини: Според шефа на НЗОК проблемът на болниците е, че се управляват от “ниски хора“

Според шефа на НЗОК проблемът на болниците е, че се управляват от “ниски хора“

България

|
Четв, 06 Юни 2019г. 10:37ч.
Според шефа на НЗОК проблемът на болниците е, че се управляват от “ниски хора“

Според управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев проблемите, които възникват по места в системата, се дължат на кадрови проблем, свързан с лошото управление на болниците.

“В казармата има една команда, която се казва “равнис“. Характерното за нея е, че никой не може да бъде по-напред и никой не може да бъде по-висок от първия в редицата. Та този принцип е абсолютно приложим когато оценяваме резултатите на медия, болница, министерство, правителство. Големият проблем в нашия сектор е кадровият, защото на първите места в болниците на много места са ниски хора и това място, което те заемат определя и политиката, която провеждат. Проблемите, които излизат, са на места, където ръководителите на тези болници са прекалено ниски“, коментира в сряда Дечев пред бТВ.

По думите му тази тези се потвърждава и от факта, че през тази година парите в системата са повече, а броят на пациентите в областите, където възникват проблеми като химиотерапия и лъчелечение – повече.

"Моята теза я потвърждават цифрите, ако говорим за онкология, броят на пациентите, които са обслужени, за които касата е платила, е с 500 по-малко, отколкото миналата година за същия период. В същото време средствата, които са отделени като бюджети на болниците за броя болни, е с минимум 8% на всяка болница в повече отколкото миналата година", обясни Дечев.

“Прекалено се забавиха действията от страна на министерството като реакция на начина, по който се управляват болниците с проблеми. Отдавна трябваше да се реши това кадрово и там където една болница не може да постига резултати, да се търсят други управленски решения“, коментира Дечев.

Той допълни, че проблемът с болниците е от начина, по който се управляват и дали техният собственик ще реши да предприеме действия или не, това си е вече негово право.

“Известна ми е политиката на някои директори на болници, които пренасочват тези средства в дейности, които има повече печалба. И при провеждане на тези политики, там се проявяват и тези проблеми. Защото средствата са пренасочени за други дейности в болницата”, заяви още Дечев.

mediapool.bg