Кламер БГ - Новини: Според СЕМ БНТ спазва плурализъм за протестите

Според СЕМ БНТ спазва плурализъм за протестите

България

|
Вт, 28 Юли 2020г. 19:18ч.
Според СЕМ БНТ спазва плурализъм за протестите

Съветът за електронни медии (СЕМ) прие доклад, според който БНТ и БНР спазват законовите изисквания за плурализъм по отношение на протестите срещу корупцията, правителството и главния прокурор.

Според Закона за радиото и телевизията двете медии трябва да "отразяват различните идеи и убеждения в обществото чрез плурализъм на гледните точки във всяко от новинарските и актуално-публицистичните предавания с политическа и икономическа тематика". Медийният регулатор е проследил именно дали този текст от закона е спазен.

Мониторингът на БНТ и БНР е направен в периода 10-17 юли 2020 година. Според резултатите от него темата за гражданските протести е водеща и централна за периода. БНР и БНТ са излъчвали и извънредни директни предавания и включвания.

"Обществените доставчици предоставят възможност на зрителите да се запознаят с официалната позиция на държавата по важни въпроси на обществения живот, едновременно отразявайки гражданските протести с критични спрямо управлението позиции. Институционалните, експертните и гражданските гледни точки присъстват в радио- и телевизионните предавания в ХОРИЗОНТ и БНТ1, като в съдържанието се отчитат и множество коментари и анализи от различни политически, партийни и неформални идейни перспективи", смятат от СЕМ.

Особено в началото на протестите имаше сериозни критики срещу БНТ, че телевизията не отделя достатъчно време на антиправителствените протести и липсва обективност. Минала седмица бивши дългогодишни служители на обществената телевизия поискаха да бъде направен спешен независим мониторинг, който обаче да бъде извършен от СЕМ и да не е само за една седмица, а за цял месец – от 15 юни до 15 юли.

Сред подписалите искането бяхаводещият на "Вяра и общество" Горан Благоев, Камен Алипиев, който след дълги години работа в БНТ бе освободен заради внезапно изникнала пречка с липса на нужното образование, бившият председател на СЕМ Мария Стоянова, която внезапно бе уволнена като кореспонреднт на БНТ, бившият генерален директор Уляна Пръмова, бившият водещ на предаването "Бизнес.БГ" Марио Гаврилов, чийто договор не бе подновен. Те бяха подкрепени от общественици, духовници и хора на изкуството в настояването си генералният директор на БНТ Емил Кошлуков да бъде сменен от поста. Под отвореното им писмо само за няколко дни се подписаха над 1000 души.

При внасянето на отвореното писмо в парламента и СЕМ бе отправено и настояването за независим мониторинг на БНТ по няколко критерия: плурализъм, надпартийност, балансираност и независимост, а също така иновации и високо качество.

mediapool.bg