Кламер БГ - Новини: Според Ива Митева е най-добре президентът да посочва кой ще е премиер

Според Ива Митева е най-добре президентът да посочва кой ще е премиер

България

|
Пон, 12 Септ 2022г. 18:46ч.
Според Ива Митева е най-добре президентът да посочва кой ще е премиер

Според Ива Митева е най-добре президентът да посочва кой ще е премиер

"Най-доброто е президентът да посочва министър-председателя, а той, от своя страна, да определи кабинет, който да мине през вот на доверие в Народното събрание".

Такава теза разви в понеделник пред бТВ кандидат-депутатът от "Има такъв народ" Ива Митева, която макар и за кратко на два пъти беше председател на Народното събрание. Думите ѝ бяха в отговор на въпрос за анонсираната в края на миналия месец идея на лидера на ИТН Слави Трифонов за референдум за президентска република.

Според Митева, ако идеята на партията ѝ бъде приета, президентът ще определя на коя партия да даде мандат без значение кой спечели изборите.

"В нашата Конституция разделението на властите е прокламирано, но не е доведено докрай. Ние предлагаме народът да реши каква да е формата", каза още тя по повод идеята за референдум.

Според нея промените към даване на по-големи правомощия на президентската институция ще доведат до по-голям баланс между властите.

Шоуменът Слави Трифонов лансира на идеята за референдум на 28 август - дни преди старта на предизборната кампания. Повечето социологически прогнози показват, че ИТН няма да влезе в следващия парламент, а това е вторият път, в който Трифонов и екипът му подемат идеята за рефередум.

Първият път беше през 2016 година. Тогава референдумът се проведе и беше оррганизиран от организиран от тогавашното му "Шоу на Слави" преди Трифонов и хората около него официално да влязат в политиката.

На предишния референдум шоуменът и екипът му искаха той да съдържа шест въпроса, но в крайна сметка три от тях бяха спрени от Конституционния съд (КС), който ги определи като противоконституционни.

Когато обяви идеята за нов референдум, Трифонов каза, че "искаме вие (гражданите на България – бел. ред) да кажете време ли е България да стане президентска република или да остане парламентарна".

Според основния закон обаче единствено Велико Народно събрание решава въпросите за "промени във формата на държавно устройство и на държавно управление", какъвто е този дали страната да е парламентарна или президентска република. При първончалния анонс Трифонов не спомена нищо за свикване на Велико Народно събрание, но дни по-късно зам.-председателят на партията Тошко Йорданов обяви, че въпросът "ще бъде формулиран така, че да доведе до Велико Народно събрание".

mediapool.bg