Кламер БГ - Новини: Според ДБ Сарафов ще поеме ролята на "чадър над организираната престъпност"

Според ДБ Сарафов ще поеме ролята на "чадър над организираната престъпност"

България

|
Вт, 20 Юни 2023г. 09:53ч.
Според ДБ Сарафов ще поеме ролята на "чадър над организираната престъпност"

Според ДБ Сарафов ще поеме ролята на

"Очаквам Сарафов да поеме ролята, която Гешев беше държал дълго време - ролята на "чадър над организираната престъпност". Изборът на Борислав Сарафов не е случаен. Той започва да копира поведението, което имаше Гешев в продължение на 3 години и половина", каза пред БНР депутатът от "Демократична България" Димитър Найденов.

Миналата седмица Прокурорската колегия на ВСС избра Сарафов за временен главен прокурор. Още тогава от коалиция "Продължаваме промяната- Демократична България" настояха Сарафов да подаде оставка

заради нарушената процедура по избора му на новия пост, но той отказа.

Във вторник Димитър Найденов определи като несериозна заявката на бившия главен прокурор Иван Гешев за политическа кариера.

"В продължение на 4 години той имаше най-силния инструмент - той беше главен прокурор и разполагаше с правомощията да води ефективна борба с корупцията, с мафията във властта, а той не свърши нищо, дори им съдействаше, беше "чадър" 4 години. Сега да обяснява, че тепърва ще започва да се бори, но по трудната пътека, е доста несериозно", каза Найденов.

По думите му Гешев е бил сменен от поста главен прокурор в момента, в който той "престана да бъде "чадър" на тази мафия, за която говори сега". "Тя просто се отърва от него", изказа мнението си депутатът.

Според него имаме проблем с прокуратурата и фигурата на главния прокурор поради нейната свръховластеност и безконтролност:

"Когато прокуратурата не изпълнява задълженията си, няма кой да я контролира и принуди. Това се наблюдава най-вече по споменатите от него дела на трупчета срещу политици, които с години стоят и по тях не се работи".

mediapool.bg