Кламер БГ - Новини: Спецсъдът остави в ареста Ветко Арабаджиев

Спецсъдът остави в ареста Ветко Арабаджиев

България

|
Нед, 05 Май 2019г. 23:24ч.
Спецсъдът остави в ареста Ветко Арабаджиев

Специализираният наказателен съд остави в ареста за постоянно обвиненият за данъчни престъпления бизнесменът Ветко Арабаджиев. Това стана само часове, след като той пристигна у нас в съботната нощ с полет от Мадрид, откъдето бе екстрадиран след задържането му..

Специализираната прокуратура е събрала в 208 тома доказателствата срещу Арабаджиев, за да убеди съда бизнесменът да остане под стража.

Арабаджиев обаче заяви пред съда, че не разбира за какво е обвинен.

Според прекуратурата, от 2013 година до миналия септември той е ръководел организирана престъпна група, която укривала данъци чрез фиктини фирми, регистрирани на имената на социално слаби, предаде БНР. Правел го заедно със съпругата си Маринела и още трима души. Парите от данъчните престъпления били вкарвани в официалния им бизнес, затова и хотелиерската фамилия има и обвинение за пране на пари. Свидетели разказали на разследващите за схемата. Доказателства за нея имало и в откритите в къщата край Барселона, където Ветко и Маринела бяха открити в края на март - след с 7-месечно издирване, телефони.

Преди заседанието от съда съобщиха, че Арабаджиев е заявил изрично, че не желае да бъде сниман и записван.

Туристическият бос пристигна в България около полунощ с полет от Мадрид и бе конвоиран от летище София до ареста.

Засега съпругата му Маринела остава в арест в испанската столица.

Екстрадирането става 9 месеца, след като беше хотелиерът бе обвинен задочно за данъчни престъпления и пране на пари.

На 31 август миналата година два от знаковите хотели на фамилията Арабаджиеви в София и Пловдив осъмнаха под полицейска обсада. Няколко часа по-късно стана ясно, че доскоро влиятелната бизнесдвойка се разследва като организирана престъпна група, част от която е и Вълчо Арабаджиев - младши и още няколко души.

"Излизат пари от куфари, кутии, сейфове, касетки

в банки. Наложи се през нощта спешна среща с БНБ, за да осигуряваме броячни машини, защото сумите са потресаващи…“, описа случая тогава шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев, който днес е и заместник-главен прокурор.

След като бяха обявени за издирване Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха открити в курортно градче край Барселона, а преди дни испанският съд позволи екстрадицията на Ветко, а за съпругата му поиска още документи.

mediapool.bg