Кламер БГ - Новини: Специални мерки заради започващото коледно пътуване

Специални мерки заради започващото коледно пътуване

България

|
Пет, 21 Дек 2018г. 09:24ч.
Специални мерки заради започващото коледно пътуване

Хиляди автомобили тръгват на път заради предстоящите празници. Само от столицата се очаква да потеглят около 200 000 превозни средства. Засилено полицейско присъствие ще следи за реда по пътищата, а за облекчаване на трафика са предвидени временни организации на движението, съобщава Фокус, позовавайки се на институциите, отговарящи за организацията на движението.

Реверсивно движение се въвежда в района на 14 км на автомагистрала „Тракия“, където ще има две ленти в посока Бургас.

От столичната полиция е изготвен план и е създадена необходимата организация за нормалното придвижване на заминаващите за празниците. Предвижда се строг контрол на водачите, неспазващи правилника и неизпълняващи разпорежданията на контролните органи.

Няма да се допуска движение на превозни средства в лентата за аварийно спиране на автомагистралите.

На 21, 22, 26 декември 2018 г. и 1 януари 2019 г., съгласно заповед на Агенция „Пътна инфраструктура”, се ограничава движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона.

На територията, обслужвана от областната и столичната дирекция, ще бъдат разположени максимален брой полицейски екипи, които да подпомагат движението и да следят, за да не се допуска образуване на колони в участъците с въведени временни промени на движението.

Предвид очакваните снеговалежи около 25 и 26 декември институциите призоваха водачите да бъдат търпеливи по време на снегопочистването и да се съобразяват с разпоредената организация.

“Пътна полиция“ ще подпомага извеждането на автомобилите от София още от обяд, съобщи инспектор Петър Соколов от Главна дирекция „Национална полиция“.

Днес след 14 ч. на територията на София ще бъде организирана специализирана операция. По същото време на територията на републиканската пътна мрежа ще бъде насищано с автопатрули на „Пътна полиция“, които също ще подпомагат движението. За тази цел на автомагистрала „Тракия“ ще приключат всички строително-ремонтни дейности. По автомагистрала „Хемус“ също ще спрат ремонтните дейности по време на празничните дни, но на някои места движението ще остане затруднено и ще бъде въведена временна организация. Водачите, които ще пътуват, да проверят на сайта на АПИ на кои километри ще бъдат тези ограничения.

На територията на цялата страна ще се следи за неправоспособни водачи, за водачи, употребили

алкохол и наркотици, и за водачи, които грубо нарушават правилата. Ако позволява метеорологичната обстановка ще бъде извадена цялата налична техника за контрол на скоростта.

mediapool.bg