Кламер БГ - Новини: "Спаси София" иска Фандъкова да оправи плочките на пл. "Св. Неделя"

"Спаси София" иска Фандъкова да оправи плочките на пл. "Св. Неделя"

България

|
Четв, 27 Дек 2018г. 15:05ч.
"Спаси София" иска Фандъкова да оправи плочките на пл. "Св. Неделя"

Гражданската организация "Спаси София" призова през Фейсбук кмета Йорданка Фандъкова да възложи незабавен авариен ремонт на площада около църквата "Св. Неделя" в столицата.

Заедно с това, активистите разпространиха снимки от текущото състояние на пространството, на които се виждат изпочупени плочи и антипаркинг елементи, пропаднали отводнителни решетки, разхвърляни камъни и боклуци.

"Добре знаем, че в момента тече организацията на поредния конкурс за реконструкция на цялото пространството, но съдейки по досегашния опит, реализацията ще отнеме още години. Затова не можем да приемем, че това е адекватно оправдание през останалото време общината да не полага никакви грижи за площада и да го остави да се разпада", заяви Андрей Зографски от инициативата. По думите му в София липсва каквато и да била поддръжка, превантивна дейност и внимание към детайлите.

"Кой, ако не Фандъкова, допусна даже най-емблематичните софийски пространства да бъдат занемарени, а поддръжка да има само по време на ремонта и когато ЕС реши да ни даде едни милиони за усвояване? Какво пречеше 10 години да се сменят счупените плочки по "Графа", да се изчистят боклуците, да се въведе ред с книжния пазар, за да няма кашони, да се премахнат изпочупените пейки и антипаркинг елементи? Кой е виновен тук и кой носи отговорност за тази мърлявщина, освен тези, които управляват София от толкова време", попита Борис Бонев от "Спаси София".

От организацията се надяват, че ще има незабавна реакция от страна на общината, "тъй като подобна гледка в центъра на София е срам, както за софиянци, така и пред хилядите туристи, които посещават града".

mediapool.bg