Кламер БГ - Новини: Собственици на 9 ценни сгради в София искат общинска помощ за ремонта им

Собственици на 9 ценни сгради в София искат общинска помощ за ремонта им

България

|
Четв, 04 Юни 2020г. 17:16ч.
Собственици на 9 ценни сгради в София искат общинска помощ за ремонта им

Собствениците на 9 сгради, които са паметници на културата, са поискали помощ от Столичната община за възстановяването им. Сред тях са Българската академия на науките, която кандидатства със свои здания на ул. "Московска", както и собствениците на Централните хали. Помощ от общината е заявена и за ремонта на Студентския дом на пл. "Народно събрание".

Това съобщи за Mediapool общинският съветник Силвия Христова (ГЕРБ). Собствениците на 9-те сгради кандидатстват по програмата на общината "Културно наследство".

Общо в столицата със защитен статут са над 1400 здания. Част от тях са застрашени от изчезване, тъй като не се поддържат от собствениците.

В момента тече оценка на предложенията. Одобрени собственици ще получат технически проект за възстановяването на ценната сграда, която притежават. Изработването му се финансира от бюджета на местната власт. Освен това получават и съдействие при издаването на документите, необходими за започването на строителството. От своя страна са задължени да направят предвидените в инвестиционните проекти дейности до 3 години от издаването на разрешението за строеж. В противен случай трябва да върнат парите, инвестирани в проекта. Средствата за обновяването на паметниците на културата се осигуряват от собствениците им.

Христова обясни, е в момента тече оценка на подадените заявления за подпомагане.

"Сградите са предимно с категория "местно значение". Някои от тях са в сравнително добро състояние, а други са с необходимост от намеса в различна степен. Сградите, за които са подадени заявления за участие, са с различна собственост – държавна, частна или смесена, като някои от тях са с един собственик, а други са в режим на етажна собственост. Имаме подадени заявления за сгради, собственост на БАН на ул. "Московска", за сградата на Студентския дом, на Централни хали, както и жилищни сгради в район "Възраждане" и район "Средец", обясни Христова.

Разработването на инвестиционните проекти ще се прави от фирма, избрана с обществена поръчка, която тече в момента. Тя е с прогнозна стойност от 2 млн. лева, а бъдещият договор с изпълнителя ще е за срок от 3 години. Конкретната сума, която общината ще плати по проектите, зависи от разходите за всяка отделна сграда. Избраният изпълнител ще трябва да прави заснемане и обследване на строежа и технически паспорт, задание за проектиране, изготвяне на инвестиционни проекти за укрепителни и консервационно-реставрационни дейности, упражняване на авторски надзор и други.

"След приключване на процедурата за избор на проектанти и утвърждаване на одобрените за финансиране заявления от Столичния общински съвет ще започне работата по обследването на сградите и изготвянето на инвестиционните проекти", коментира Христова.

Тя припомни, че миналата година за програмата "Културно наследство" бяха отпуснати 300 000 лева от бюджета на общината. Още толкова са осигурени за 2020 г.

mediapool.bg