Кламер БГ - Новини: Случаите на коронавирус у нас вече са 163 (обновена)

Случаите на коронавирус у нас вече са 163 (обновена)

България

|
Съб, 21 Март 2020г. 20:25ч.
Случаите на коронавирус у нас вече са 163 (обновена)

Потвърдените случаи на коронавирус в България вече са 163. От тях 103-ма са в София. Смъртните случаи са три, оздравелите също са толкова, съобщи началникът на оперативния щаб Венцислав Мутафчийски.

8 души на възраст между 20 и 50 години са със сериозна симптоматика. Новите случаи в София са 18, в Бургас - двама, а в Пазарджишка област е един пациент. Под карантина е Дом майка и дете заради рехабилитатор, който е дал положителна проба за коронавирус.

"Наблюдава се едно безгрижие. Витошка е пълна с хора. Цял ден валят обаждания, сигнали - с кучета и без кучета, което е пълно безобразие. Само вчера в Италия загинаха над 600 души", каза той.

Шефът на щаба не се ангажира с прогнози кога ще е пикът на вируса у нас. "Имаме ясни признаци, че започваме да се качваме. Какво е пик - ако е италианският вариант, още не можем да си представим какво е. С мерките опитваме се да снишим големината на този пик. Той няма да е този месец. Дали ще е май или април? Дай Боже да не е септември, защото ако продължаваме със същата скорост, много малко от нас ще останат тук да дават брифинги. Включително и аз. И аз съм човек", посочи началникът на щаба.

От думите на Мутафчийски се разбра, че собственикът на Нова тв Кирил Домусчиев, който също е с коронавирус, е дарил 100 опаковки хлороквин фосфат - лекарство срещу малария, което е показано като ефективно срещу новия коронавирус. Той допълни, че лекарството вече е получено от щаба и може да бъде използвано.

В събота сутринта общият брой на случаите у нас беше с 21 по-малко. Тогава един от новите случаи е от Шумен, където досега нямаше положителни проби.

Под карантина у нас са над 7000 души, обяви въпрешният министър Младен Маринов."Тази сутрин на контролно-пропускателен пункт задържахме водач на товарен автомобил, който е под карантина", добави той.

Повечето пациенти се лекуват в домашни условия, а състоянието им е от леко до средно тежко. В болниците се намират пациенти, които са от средно тежко към тежко състояние.

"В Плевен първите двама, които бяга установени, вече са с отрицателни проби, тоест имаме вече трима излекувани в България", посочи шефът на щаба.

Мутафчийски посочи, че за лекарите вече се разработват защитни шлемове. "Те са препоръчителни при пациенти, заразени с коронавирус и особено при опасни манипулации като интубация, промивка на тръбите при интубирани пациенти и взимане на дълбоки сливови проби, когато защитните очила и маската не са достатъчно защитно средство", каза той.

По думите му тези шлемове са дефицитни, но са е един от най-големите успехи, наред със защитните облекла, които се произвеждат в България. "Те ще се произвеждат от днес по 200 броя на ден", посочи Мутафчийски.

С първите прототипи на шлемовете се работи в Пирогов и ВМА. "Веднага щом се получат количества, те ще бъдат разпределени в болниците, където се работи с пациенти с коронавирусни инфекции. Работи се и по производство на още защитни маски, които приличат на ски маски, но са с специфични", каза още той.

Брифинг на Националния оперативен щаб, създаден с цел координиране, организиране на действията на компетентните държавни...

Публикувахте от Военномедицинска академия - ВМА в Събота, 21 март 2020 г.

mediapool.bg