Кламер БГ - Новини: Служители на ДАНС ще правят "пешеходни преходи" в работно време, за да са във форма

Служители на ДАНС ще правят "пешеходни преходи" в работно време, за да са във форма

България

|
Съб, 04 Ян 2020г. 14:41ч.
Служители на ДАНС ще правят "пешеходни преходи" в работно време, за да са във форма

Служителите на контраразузнаването – ДАНС, ще бъдат задължени да поддържат добра физическа форма. Това става ясно от проектоинструкция, която вече е качена за обсъждане в портала strategy.bg.

Инструкцията регламентира детайлно провеждането на тренировки за агентите в рамките на работното им време в зависимост от задачите, които изпълняват.

"Държавните служители в ДАНС осъществяват обща физическа подготовка чрез занимания с физически упражнения или вид спорт в установеното за ДАНС работно време за не по-малко от два астрономически часа седмично - вторник и четвъртък по един час в работно време и един час в извънработно време, които са последователни", пише в инструкцията.

Служителите, които се нуждаят от специфична подготовка, ще в провеждат с инструктори.

Тези агенти, които все пак не поддържат форма по тези правила, ще участват в пешеходни походи, които се провеждат един път месечно в рамките на един работен ден.

"За всеки отделен туристически поход се изготвя списък на служителите, които ще вземат участие в него, като задължително се определят служители, които ще бъдат на работните си места", се разяснява в инструкцията.

Очакваният резултат е "да се създаде адекватен правен ред за поддържане на физическата подготовка от държавните служители на Агенцията в зависимост от качествата и уменията, който същите следва да притежават при изпълнението на служебните им задължения".

Формата на служителите ще се следи всяка година чрез "тестови батерии при унифицирани условия".

На проверка на физическата подготовка подлежат държавните служители, заемащи длъжност главен експерт или по - ниска.

Физическата подготовка е заложена в Закона за ДАНС, но едва сега се приема необходимата инструкция. В мотивите към нея липсва информация какво е нивото на физическата подготовка на агентите към момента.

mediapool.bg