Кламер БГ - Новини: След протест на лекари Москов обеща скорошно въвеждане на триаж в Спешната помощ

След протест на лекари Москов обеща скорошно въвеждане на триаж в Спешната помощ

България

|
Ср, 12 Окт 2016г. 17:57ч.
След протест на лекари Москов обеща скорошно въвеждане на триаж в Спешната помощ

Протоколите за триаж, които сортират пациентите според тежестта на състоянието им, ще бъдат въведени в Спешна помощ до края на месеца. Това обяви в сряда здравният министър Петър Москов в коментар на пореден протест на работещите в столичната Спешна помощ. В сряда сутринта медици от Центъра за спешна помощ в София излязоха на протест в знак на недоволство от продължаващия отлив на лекари и сестри в звеното, увеличаващата се работа и недостатъчното дежурни екипи.

Москов коментира, че основният проблем е натоварването на системата заради липсата на ясен регламент кои от обажданията на телефон 112 наистина са спешни и по думите му това ще се промени с въвеждането на протоколите за медицински триаж.

Медицинският триаж, въведен със Стандарта за спешна медицинска помощ, представлява сортировка на всички спешни пациенти с три кода - червен за критичните случаи, жълт за нестабилните и зелен за стабилните пациенти. Пациентите ще бъдат сортирани чрез специално разработени въпросници, на базата на които се определят в кой от трите кода за спешност попадат. В зависимост от спешността линейката ще пристига за 8-20 минути, а при стабилните пациенти, които не са рискови и до 120 минути.

“Възможно ли е на едно дежурство да има 200 или 300 повиквания, голяма част, от които не са свързани с реална спешност? За тази цел с моя заповед са валидирани протоколите за определен тип въпроси, както работи всяка една спешна структура по света, с които става ясно на втория или на третия въпрос - какъв тип по спешност е пациентът“, каза Москов.

“Тези протоколи ще бъдат въведени в рамките още на този месец, тестово, след обучение на работещите вътре и на работещите в Спешна помощ, за да свикнат с новия начин“, допълни той.

mediapool.bg