Кламер БГ - Новини: След натиск от ръководството 4-ма общинари на ДПС във Велинград подадоха оставки

След натиск от ръководството 4-ма общинари на ДПС във Велинград подадоха оставки

България

|
Вт, 10 Юли 2018г. 14:22ч.
След натиск от ръководството 4-ма общинари на ДПС във Велинград подадоха оставки

Четирима общински съветници от ДПС във Велинград подадоха оставки във вторник. Сред тях е и председателят на общинския съвет в града Бельо Мандраджиев.

В подадените заявления за прекратяване на пълномощията си, съветниците не са посочили мотив. Заявленията са подадени в Общинската избирателна комисия /ОИК/ във Велинград, която трябва да се произнесе.

Проверка на Mediapool показва, че заявленията за напускане са подадени под натиск от страна на централното ръководство на движението. Причината е, че в края на миналия месец партията остро осъди поведението на своите общински съветници, които гласуваха за изграждането на паметна плоча на ген. Атанас Семерджиев, въпреки че името му е свързано с т.н. Възродителен процес като началник на генералния щаб на армията.

Тогава ДПС заяви, че подобно поведение е недопустимо. Срещу това решение възразиха и от коалицията от десни партии „Демократична България“ и заведоха иск за отмяна на решението в Административения съд в Пазарджик.

От администрацията във Велинград съобщиха, че до произнасянето на ОИК Бельо Мандраджиев остава председател на Общинския съвет. Самият той не бе открит за коментар.

ДПС има четирима общински съветници във Велинград, а водач на листата през 2015 година бе скандалният депутат и неуспял шеф на ДАНС Делян Пеевски. След „спечелването“ на изборите той се отказа от мястото си в Общинския съвет.

Оставките на четиримата съветници пред Общинската избирателна комисия пък означават, че след произнасянето на ОИК по казуса на местата на общинарите от ДПС ще влязат следващите в листата на формацията.

mediapool.bg