Кламер БГ - Новини: След година и половина разследване "Суджукгейт" влиза в съда

След година и половина разследване "Суджукгейт" влиза в съда

България

|
Вт, 29 Ян 2019г. 13:42ч.
След година и половина разследване "Суджукгейт" влиза в съда

Делото срещу бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов е внесено в спецсъда, съобщиха от прокуратурата. Той ще отговаря за изнудване на бизнесмена Антон Проданов.

Според разследващите Мартинов го изнудвал още през 2012 г., като на четири пъти му е искал по 1 тон суджук, обяснявайки, че иначе ще го вкара в ареста. Заявил му, че деликатесът е за премиера Бойко Борисов.

"Нали си знаеш урока. Иначе мачът е свирен за тебе. Гледай да не стане грешка със суджука, защото ако не му хареса, си свършил", заявил бившият депутат през януари 2013 г.

Скандалът "Суджукгейт" започна през лятото на 2017 г., след като главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че срещу народния представител е започнало разследване. Още тогава обаче бе заявено, че "нито един суджук не е достигнал" до министър-председателя. "Аз суджук не ям, имам високо кръвно. Близките ми го знаят това", заяви дни по-късно самият Борисов.

Мартинов е нанесъл на Проданов "значителни имуществени вреди", твърдят от прокуратурата. Според изготвената по време на разследването експертиза 4-те тона суджук, както и дадени 30 кг. филе "Елена" и още толкова телешка пастърма са на обща стойност 36 168,20 лв.

"Мартинов осъществил изнудване с цел материална облага, за което се предвижда наказание от 5 до 15 г. лишаване от свобода, глоба от 5000 до 10 000 лв. и конфискация до една втора от имуществото", твърдят от държавното обвинение.

Делото срещу бившия депутат влиза в съда след година и половина разследване. През това време многократно бе съобщавано, че свидетели срещу Мартинов са били заплашвани, за да се откажат от показанията си. В края на миналата година стана ясно, че са изгорели две коли, собственост на свидетели.

Още през юли 2017 г. свидетелят Кирил Костов се оплака, че след като подал сигнал срещу него започнали данъчни проверки и заплахи.

Прокуратурата твърди, че самият Мартинов се опитвал да натиска полицаи и прокурори, докато бил депутат. В момента бившият депутат е на свобода срещу 20 хил. лв. гаранция.

mediapool.bg