Кламер БГ - Новини: Слави разказа за "оня" разговор с Манолова, за Петър Илиев и как ИТН "издига" Радев

Слави разказа за "оня" разговор с Манолова, за Петър Илиев и как ИТН "издига" Радев

България

|
Съб, 14 Авг 2021г. 15:33ч.
Слави разказа за "оня" разговор с Манолова, за Петър Илиев и как ИТН "издига" Радев

Слави разказа за

Слави Трифонов не отрече да е съветвал Мая Манолова да не се кандидатира за кмет на София на изборите през 2019 г.

Трифонов обаче подчерта, че това е бил личен разговор и не коментира какви са му били мотивите да я разубеждава да се изправи срещу кмета на ГЕРБ Йорданка Фандъкова.

"Но тя беше в друга роля, аз бях в друга роля. Не си спомням дали и как точно съм я убеждавал, най-вероятно е така. Тя беше успешен омбудсман, много самоотвержена, грижеше се много за хората. И се сприятелихме заради това, че имаше отворено пространство в нашето шоу тогава. Водили сме много разговори. Ако е имало такъв разговор, той е бил на база на лични взаимоотношения, встрани на публичното пространство и встрани от отговорността на политическите решения. Това е личен разговор", каза Трифонов в интервю пред Петър Волгин по БНР в събота.

"Тя защо е водила такъв личен разговор с мен? Доверила ми се е. Ако съм я убеждавал за нещо подобно в тогавашната си битност, съм си мислил, че тази битка за кмет на София не е за нея", допълни лидерът на ИТН.

За това, че Трифонов я убеждавал да не се кандидатира за кмет, Манолова за пръв път съобщи тази седмица, реагирайки на зам.-председателя на ИТН Тошко Йорданов, който обяви съпредседателя на "Демократична България" и лидера на ПГ на "Изправи се БГ" Ние идваме" Мая Манолова за лицемери. Разказа как Христо Иванов искал да одобрява всички кандидатури на ИТН за бъдещото правителство, а Манолова след това казала на Йорданов "Обещайте му нещо на Христо Иванов и после не го изпълнете".

"Ако исках да сляза на нивото на ИТН, щях да кажа от трибуната по какъв начин г-н Трифонов ме убеждаваше да не се кандидатирам за кмет на София и срещу какво. И въпреки това, аз излязох срещу ГЕРБ", заяви по-късно Манолова, но не съобщи подробности.

"Нали не очаквате ние, които се изправихме на местните избори в София срещу модела на "орлетата", сега да премълчим гнездото на Сокола, което се свива в този парламент?", запита Манолова визирайки бившия общински съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев (бизнесмен, за когото се смята, че е в близки отношения със Слави Трифонов -бел.ред.) и почетния председател на ДПС Ахмед Доган, но без да ги назовава.

ИТН няма да подкрепи друго правителство в този парламент

В интервюто пред БНР лидерът на ИТН потвърди, че партията му няма да подкрепи съставянето на правителство с третия мандат, след като ИТН не успя да направи кабинет с първия мандат.

Трифонов заяви, че депутатите от ИТН ще направят всичко възможно да се решат важни за държавата проблеми, например с бюджета, Covid кризата и др., като това може да стане само в парламента.

На въпрос на водещия дали ако президентът Румен Радев, когото ИТН подкрепи за нов мандат, ги помоли да подкрепят правителство с третия мандат, Слави Трифонов отговори, че няма да откликнат.

На третия мандат нека другите партии да се обединяват, да се подкрепят, коментира той:

"Но да видим какво ще стане, нещата се менят час по час. Те имат възможност да направят правителство, имат още депутати и парламентарни групи, с които да се договарят... Няма да излизаме от залата при гласуване, искаме всичко да е пред очите на всички, без тайни договорки, кадруване".

Различията бяха не какво да стане, а как да стане

Трифонов отново представи своята версия за провала на разговорите за правителство, водени от ИТН. За разлика от предишни свои изявления и коментари на съпартийците си, този път Слави Трифонов не употреби думи като "предатели" по адрес на ДБ и ИБГНИ, но ги посочи като основните виновници за несъстоялото се правителство. Повтори, че били постигнали пълно съгласие по приоритетите. Различията не бяха по въпроса какво да стане, а как да стане, каза Трифонов.

Изведнъж ДБ и ИБГНИ започнаха да изявяват неадекватни претенции, продължи той. Христо Иванов искаше да одобрява всички представители в правителството, каза Трифонов, с което на практика опроверга предишни свои думи, както и обвинения на ИТН, че ДБ и Иванов "ламтят за постове".

Самият Христо Иванов по-рано тази седмица не отрече, че са искали да одобряват състава на кабинета. "Не сме искали дялове и порции. Искали сме да знаем за кого гласуваме", каза той.

Направихме много жестове и компромиси

Слави Трифонов заяви, че е направил компромис, оттегляйки първото си проектоправителство с премиер Николай Василев, след като Христо Иванов съзрял в него "дългата ръка на ДПС", макар без да каже защо.

"Сайтовете и медиите, с които разполагат, се оказа една доста мръсна кампания. Ние бяхме обвинявани за всичко".

"Ние направихме много компромиси и жестове и нито един не беше разпознат", каза Трифонов.

Като друг такъв "жест" той посочи това, че общият брой на американските университети, завършени от членовете на неговия проектокабинет, е 20. Такава е нашата представа как трябва да изглеждат премиера и министрите, отбеляза Трифонов.

"Пламен Николов е част от ИТН и аз реших да заложа във второто решение на хора, които познавам по-добре. Познавам го като характер и почтеност", каза лидерът на ИТН за кандидат-премиера във второто си проектоправителство и изрази недоумение от критиката на Христо Иванов: "Първият имаше опит и не става, следващият няма опит и не става".

Обадих се в Юридическия факултет и на телефона беше Петър Илиев

Запитан защо толкова държеше на кандидатурата на Петър Илиев за вътрешен министър и вицепремиер, въпреки основателните съмнения, че е плагиатствал, Слави Трифонов разказа как преди няколко години случайно се свързал с юриста.

Това станало, когато решил да инициира референдума през 2016 г.

"Обадих се лично до университета да търся в Юридическия факултет кой се занимава с конституционно право и така се запознах с Петър Илиев. Обадих се по телефона и случайно той вдигна. Той направи ужасно много за референдума", разказа Трифонов. Допълни, че след това са работили и по други въпроси с Илиев.

Трифонов опразва тона и поведението на Илиев в интервюто пред Нова тв, с което отблъсна хората: "В ситуацията, в която беше толкова атакуван, това не му се е отразило добре и един човек би реагирал така".

"Който има съмнения за плагиатство, може да установи това в съда. Тази история стана изведнъж и то обществено достояние. Аз не го знаех това и може да не е вярно", допълни той за съмненията за плагиатство в книга на Илиев.

"Исус Христос да бях предложил за министър председател заедно с 12-те апостоли пак щяха да намерят недостатъци. Ама Христос няма висше образование, ама баща му бил дърводелец. Хиляди причини ще намерят", обобщи Трифонов.

ДБ и ИБГНИ трябваше да постъпят почтено и национално отговорно и да ни подкрепят, смята той.

"Готов съм да направя компромиси с тези партии (ДБ и ИБГНИ - б.а.). Още в началото казахме, че с партиите на статуквото няма да правим нищо. Сега суверенът ще реши, ако има избори", добави лидерът на ИТН в отговор на въпрос как партията ще действа занапред.

Отиваме на предсрочни избори, но не защото го е решила една партия и един лидер. "Така е решил суверенът. Суверенът е такъв", отбеляза Трифонов.

За Румен Радев: Така го подкрепяме, че все едно го издигаме

Запитан не е било редно първата политическа ИТН да издигне собствен кандидат-президент, а не да постъпва като някоя малка партия и да се присламчва към вече обявен кандидат, Слави Трифонов отговори:

"Издигаме наш кандидат за президент и той се казва Румен Радев. Имаме това право по закон и конституция".

На репликата на водещия – ама как го издигате, Румен Радев обяви преди няколко месеца кандидатурата си и вие го подкрепихте, Слави отвърна:

"Ние го подкрепяме, което е същото като издигаме. Така го подкрепяме, че все едно го издигаме."

Запитан защо, в такъв случай, ИТН отправя остри критики към назначените от президента служебни министри Асен Василев и Кирил Петков, Трифонов каза. "Тия негови министри да не си ги вади от джоба? Може да имат някакви недостатъци. Той ги е назначил по смисъла на служебен кабинет. Ние сме големи фенове на мажоритарния избор. Затова подкрепяме Румен Радев".

Относно това, че ИТН предприе съвместна офанзива с ДПС срещу двамата министри, Трифонов отвърна, че това за "влиянието на ДПС" върху ИТН са "слухове и интриги", а не факти.

Не отричам авторитарни черти. Привърженик съм на правилата и йерархията

По повод сравненията, че се държи авторитарно като Бойко Борисов, Слави Трифонов реши да обясни какъв човек е, давайки пример с шоуто си:

"Хората в моя екип са с мен толкова много години, защото мога да умра за тях. Тези които са си тръгнали, са си тръгнали, защото не могат да ми отвърнат със същото".

"Не казвам, че отричам авторитарни черти. Голям привърженик съм на правилата и йерархията. Почитател съм и на резултатите. Когато има резултати, какво значение дали са дело на авторитарен характер?. Привърженик съм на това да има добри резултати и да работим, а не да се обичаме. Ще се обичаме в личен план", заключи Трифонов по въпроса за авторитаризма.

Тошко Йорданов може да по-експресивен, но върши работа

Той даде да се разбере, че има безрезервно доверие на Тошко Йорданов, с когото са неразделни от 28 години.

"Бил съм му на сватбата. Бил е с мен всеки ден. Говорил ми е в ухото. Може да е малко по-експресивен. Може да не им харесва, че майка му и баща му са го кръстили Тошко, а не Тодор, но това дали някой го харесва или не, няма да се жени за него. Важното е да си свърши работата. Уверявам, че аз ще му кажа в очите какво е правилно и уверявам, че той ще го направи", каза Трифонов на въпрос за острия език и поведение на Йорданов.

Ще направим всичко възможно НС да реши важни въпроси

От думите на Трифонов стана ясно, че по-скоро са съгласни с позицията на президента да забави връчването на втория мандат за правителство, за да може парламентът (преди евентуалното му разпускане) да се занимае с актуализацията на бюджета.

Групата на ИТН стигнала до извода, че трябва да се обърне сериозно внимание на няколко въпроса в държавата - евентуална Covid криза, актуализация на бюджета, плана за възстановяване. "Смятаме, че трябва да се говори в парламента това. Актуализацията на бюджета трябва да се случи пред очите на гражданите", заяви лидерът на партията.

"Ние ще направим всичко възможно да се решат важни въпроси, които зависят от парламента", декларира Слави Трифонов и повтори да не ги търсят за подкрепа на кабинет с мандат на друга партия.

За влошените отношения с партиите на протеста коментира: "Все едно сме съпрузи, които са се скарали. Трябва да има морал."

mediapool.bg