Кламер БГ - Новини: Слави Трифонов пренасочи дарението си за заплати на сестри и санитари към МЗ

Слави Трифонов пренасочи дарението си за заплати на сестри и санитари към МЗ

България

|
Пет, 20 Март 2020г. 20:39ч.
Слави Трифонов пренасочи дарението си за заплати на сестри и санитари към МЗ

Шоуменът Слави Трифонов, който вчера обяви, че ще дари 100 000 лева за допълнителни възнаграждения за медицинските сестри и санитарите от Александровска болница, се наложи да пренасочи дарението си към Министерството на здравеопазването. За промяната в първоначалните му намерения съобщи самият Трифонов в профила си във Фейсбук. Като причина той изтъква "промени в законодателството". Вероятно става въпрос за това, че източниците за финансиране заплатите на персонала на държавните болници са от МЗ и НЗОК.

"Вчера аз реших да направя дарение от 100 000 лева за допълнителни възнаграждения на медицинските сестри и санитари от Александровска болница, които се грижат за пациентите с коронавирус.Оказа се, че заради промени в законодателството, аз, въпреки моето желание, не мога да дам парите директно на тях. Законът ме задължава да ги преведа в дарителската сметка на Министерство на здравеопазването.Така че аз нямах избор и затова спазих закона и днес в 15 и 45 часа преведох сумата от 100 000 лева по сметката на Министерство на здравеопазването", съобщи Трифонов.

Той обаче обяснява, че тъй като иска да е сигурен, че парите няма да бъдат насочени някъде другаде, днес е изпратили официално писмо до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, в което изрично посочва, че "волята на дарителя е тези пари да стигнат точно до тези достойни 35 мъже и жени, санитари и медицински сестри в Александровска болница".

"И тук е моментът да се обърна отново към депутатите, министрите и президента, че не е лошо да дарят заплатите си за справяне с епидемията от коронавирус. Разбира се, партиите трябва да дарят и партийните си субсидии. Защото техните заплати и техните субсидии са нашите пари. И в този момент е нужно да отидат там, където е най-необходимо", казва той.

mediapool.bg