Кламер БГ - Новини: Слави Трифонов: Следващият парламент да прояви смирение и да направи кабинет на всяка цена

Слави Трифонов: Следващият парламент да прояви смирение и да направи кабинет на всяка цена

България

|
Пет, 27 Авг 2021г. 23:31ч.
Слави Трифонов: Следващият парламент да прояви смирение и да направи кабинет на всяка цена

Слави Трифонов: Следващият парламент да прояви смирение и да направи кабинет на всяка цена

Лидерът на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов каза, че партията му няма да подкрепи БСП за съставяне на кабинет, тъй като социалистите не са му дали подкрепата си за реализацията на първия мандат, "а това с подкрепата е като в любовта" и "е логично да им отвърнем със същото". От възпитание ИТН ще отиде на разговор с левицата, но "правителство с мандат на БСП е невъзможно". В следващия парламент обаче всички трябва да проявят безусловно мъдрост, морал и смирение, за да състави необходимото управление на всяка цена и да се посрещнат предизвикателства като Covid, бежанци, вдигане на пенсии и реформи, каза шоуменът, който обяви състава на свой проектокабинет още преди да са излезли окончателните резултати от предсрочните избори в началото на юли.

Трифонов говори над половин час в интервю на "ти" с водещия на принципно излязлото във ваканция предаване "Панорама" на БНТ Бойко Василев. Журналистът обяви, че отдавна е канил шоумена и няма уговорки и сценарий за интервюто, а Трифонов каза, че не обича да дава интервюта, когато няма да какво да каже.

Самият той обаче говори основно вече казвани неща. Декларира, че зад ИТН не стои дългата ръка на ДПС, а единствено избирателите на партията и самият той като гарант. От думите му стана ясно, че атаките срещу служебните министри на финансите Асен Василев и на икономиката Кирил Петков били, защото станали ултимативни, макар самите те да били потърсили ИТН и да се предложили за останат в техен кабинет.

Подкрепата е като в любовта

"Причината да не подкрепим БСП е, че имаме много големи различия като политически формации. БСП е лява, партия от статуквото, не ни подкрепи като ние можехме да съставим правителство. Това с подкрепата е като в любовта. Ако само ти подкрепяш, а тебе не те подкрепят – нещо не е добре. Сега е логично да им отвърнем със същото", каза той.

"Само БСП и ИТН не могат да създадат кабинет. Ако ги подкрепи и ДПС, ще правим нова тройна коалиция ли? Христо Иванов каза, че няма да ги подкрепи. ГЕРБ също, така че съставяне на ново правителство с мандат на БСП е невъзможно", заяви Трифонов.

Според него следващите предсрочни парламентарни избори е логично да са две в едно с президентските, но отрече да подхожда така сега, само за да прибави гласове повече или да стои в опозиция и само да казва "не".

Социологическата агенция "Маркет линк" само преди ден отчете срив на доверието в партията му, която става на трето място.

Парламентът е отражение на суверена

"Суверенът е решил парламентът да изглежда така и той е отражение на негови нагласи – разединение", коментира още лидерът на ИТН, който в същото време на няколко пъти говори за морал, мъдрост, смирение и кооперативност на партиите. Българските политици все още не са адекватни на желанията на суверена", посочи той.

Говорейки за провалилите се преговори с протестните партии за съставянето на правителство с дадения на неговото партия мандат, Трифонов не показа и капка съмнение, че това може да е станало по вина на ИТН. По думите му и най-големите споразумения да са били подписани пак не е имало мнозинство и "затова решихме, че след като имаме общи възгледи, намерения и политика, те ще бъдат подкрепени".

"В случая важно ли е да имаш министър? Още повече, че Христо Иванов каза,че няма претенции за министерски кресла. Не е ли по-важно да се свърши работа. Ако аз бях в тази ситуация – ако човекът може, да свърши работа", каза той.

"Партиите на протеста не харесаха единия премиер, после другия и е ясно, че причината не е в тези хора, а че не искат да подкрепят наш кабинет", смята Трифонов.

Само избирателите са зад ИТН, аз съм гарант

"Няма никой, който да стои зад ИТН, освен неговите гласоподаватели. Тази партия е съставена заради референдума, Аз съм гарант", отвърна той на въпроса за съмненията за връзка с ДПС.

"Ако някой може да докаже това по някакъв начин, да го докаже. Попитах Христо Иванов: къде виждаш дългата ръка на ДПС? Той ми каза, че нямал доказателства, но имал такова чувство", разказа Слави Трифонов.

Запитан защо след като ИТН нападна Кирил Петков заради канадското му гражданство, за което той показа документ, че е заявил отказ от него три седмици преди назначението му за министър, а преди ден предложиха да не важи забраната за двойно гражданство за депутати и министри, той отвърна, че е "глупаво ако имаш двойно гражданство, да не може да си депутат и министър, но докато го има този закон, си длъжен да го спазваш".

Шоуменът обяви, че първо при негов колега бил отишъл Кирил Петков, но тогава още не се бил качил на гребена на сегашното одобрение. Трифонов го поканил и му казал, че по принцип смята, че трябва да остане, хората го харесват. "Той каза, че Василев трябва да е министър на финансите, но аз му казах, че ние ще определим кой ще е министър на финансите и предложихме Василев да е министър на еврофондовете и агенцията срещу корупцията да е под негов контрол. Но Василев започна да става ултимативен, а аз не съм привърженик на такова поведение към себе си и така и не се договорихме", разказа Трифонов.

Като видя, че греша се поправям

"Те наистина са хора, които направиха всички възможно за изчегъртването на ГЕРБ и това е прекрасно, но започнаха да правят изявления и всичко в публичното пространство се обърка", смята лидерът на ИТН.

"Не искам да унищожавам партии, но все още те са празни от съдържание. Не е важно какво ще обещаеш, а какво ще свършиш. Щом сме се докарали до там, има нещо грешно. Осъзнавам всичко, което се случва, и отговорността, която нося и правя всички възможно да свърша работа и това е водещото – а не деструктивизъм или разрушаване на система. Когато видя, че греша, веднага ще се поправя", декларира още Трифонов.

"За да си лягам спокойно вечер, трябва да продължа", обясни той решението си да се захване с политика след като видял как се отнесли политиците към събраната от шоуто му подписка за референдум.

mediapool.bg