Кламер БГ - Новини: Скопие не смята да възстанови последния "поправен" паметник

Скопие не смята да възстанови последния "поправен" паметник

България

|
Пон, 04 Окт 2021г. 14:51ч.
Скопие не смята да възстанови последния "поправен" паметник

Сн. Plusinfo.mk

Македонското външно министерство обяви последния случай на "поправен" исторически паметник, срещу който България протестира за "частен акт". Става въпрос за надгробната плоча на войводата Велко Скочивирчето и осем негови четници, загинали при сражение с османски части през 1904 г., издигнат в двора на църквата в село Клепач.

София протестира, че оригиналният надпис на книжовен български език е бил заменен и са премахнати са цели части от автентичния текст и са променени и някои от имената на загиналите четници.

Сега македонското външно министерство обясни, че е провело разследване по случая, което е установило, че член на семейството на воеводата Велко Скочивирчето се е договорил с църковното настоятелство на църквата "Св. Архангел Михаил" и лично и по своя инициатива е направил замяната на надгробната плоча, при което самоволно е решил да смени съдържанието и езика.

"Министерството на външните работи призовава подобни частни актове да не бъдат натоварвани политически и идеологически, което, от своя страна, се отразява върху усилията на двете страни за напредък в двустранните отношения, подкопават взаимното доверие и възпрепятстват напредъка на добросъседските отношения", посочват от македонското външно министерство, цитирани от БГНЕС.

От там уточняват, че надгробната плоча на войводата Велко Скочивирчето и на осем от неговите четници, загинали през 1904 г., не се ползва със статута на защитен паметник на културата или природна забележителност, а е частен гроб и надгробна плоча.

Българската страна настоя компетентните власти на Северна Македония да предприемат действия за издирване и възстановяване на оригиналния паметник, но това ясно няма да се случи.

На този фон македонските управляващи очакват София да преразгледа позицията си и да одобри преговорната рамка на Скопие за членство в ЕС.

mediapool.bg