Кламер БГ - Новини: Системата за чекиране с пръст в болниците блокира за кратко

Системата за чекиране с пръст в болниците блокира за кратко

България

|
Четв, 03 Ноем 2016г. 12:57ч.
Системата за чекиране с пръст в болниците блокира за кратко

На третия ден от работата си системата за пръстова идентификация в болниците се наложи да бъде спряна поради свръхнатоварване. Причината е, че в логовете на сървърите, които поддържат платформата, е постъпила повече информация, отколкото може да бъде обработена и се е наложило да спре работа, за да бъде архивирана информацията.

От здравната каса твърдят, че проблемът е възникнал за един час в четвъртък между 8 и 9 часа и от районните каси са инструктирали болниците да приемат пациентите с лични карти.

Според потърпевши пациенти обаче рано сутринта преди получаването на инструкциите е имало хаос и суетене при приема.

От здравната каса заявиха, че в момента системата за пръстова идентификация работи нормално и пациентите се приемат чрез нея.

Все още не е ясно дали става въпрос за системен проблем, който ще настъпва винаги при прекомерно натоварване на системата, или за изолиран случай.

Напрежение сред лекарите създаде и инструкция на здравната каса, че пациентите, приети преди 1 ноември, когато бе официалният старт на системата, трябва да бъдат изписвани чрез чекиране с пръст.

НЗОК инструктира лечебните заведения да правят на приетите преди 1 ноември пациенти първоначална регистрация със сканиране на пръстите им и в последствие те да бъдат изписани по същия начин.

Според Лекарския съюз това е “поредният административен абсурд“ на здравната каса.

Съсловната организация настоява всички, които са приети чрез старата система с чекиране с лични карти, да бъдат изписани пак така.

От здравната каса обаче са категорични, че трябва да се използва системата за пръстова идентификация, която работи тестово от лятото в много от болниците.

От въвеждането й във вторник системата работи различно в отделните болници, като на места с по-малко чекиращи устройства се образуват големи опашки.

Такъв е примерът с бургаската многопрофилна болница, където чекиращото устройство е поставено на регистратурата и на практика поема целия пациентски поток.

В по-големите болници са монтирани устройства в отделните клиники, за да бъдат избегнати подобни ситуации.

На някои места бавно става и първоначалната регистрация, особено при струпване на възрастни и трудноподвижни хора.

mediapool.bg