Кламер БГ - Новини: Синдикат настоява шофьорите на линейки да получат 600 лева увеличение на заплатите

Синдикат настоява шофьорите на линейки да получат 600 лева увеличение на заплатите

България

|
Пон, 07 Авг 2023г. 17:16ч.
Синдикат настоява шофьорите на линейки да получат 600 лева увеличение на заплатите

Председателят на синдикат

Шофьорите в Спешната помощ да получат 600 лева увеличение на заплатите, фелдшерите - 500 лв. , лекарите – 400 лева, медицинските сестри – 330 лв., парамедиците – 350 лв., а санитарите – 160 лв . За това настояха от синдикат "Защита" на среща с министъра на здравеопазването Христо Хинков в понеделник. Срещата е по повод разпределението на гласуваните със Закона за бюджета за 2023 г. 30 млн. лв. повече за Регионалните здравни инспекции и Спешна помощ.

Според председателя на синдиката Красимир Митов Министерство на финансите (МФ) и Министерство на здравеопазването (МЗ) все още не са разпределили колко средства конкретно ще отидат за РЗИ и колко за Спешната помощ. Той уточни, че засега предложенията на "Защита" се приемат от МЗ, като предстоят някои корекции и ново съгласуване. Очаква се до седмица да стане ясно какво ще е конкретното увеличение на заплатите.

"На миналото увеличение шофьорите получиха по 100 лв. и бяха ощетени. Има голям недостиг на шофьори, особено в София", коментира Митов по повод това, че за шофьорите е предвидено най-голямо увеличение.

"Някой да не си помисли, че ние като синдикат и като министерство допускаме, че примерно шофьор ще получи повече от лекар. Не е така, защото сумата от 400, прибавена към 2600 лева, прави 3000 за лекар, и сумата от 600, прибавена към 1000, прави 1600 за шофьор. Т.е. тази разлика се запазва", обясни Митов. По думите му длъжностната характеристика на шофьора на линейка е равна на тази на фелдшер и лекар.

Той допълни, че шофьорите на линейки изпълняват още много други функции, освен да карат линейките.

Общо за заплати, осигуровки и клас прослужено време да бъдат разпределени приблизително 18 млн. лв, предлага синдикатът.

Митов съобщи още, че допълнително се очаква увеличение на средствата за издръжка, с които ще бъдат увеличени купоните за храна и да бъдат осигурени пари за облекло. Това ще струва допълнително 3 млн. лева.

Другото направено предложение от синдиката е около 2 млн. лв. да бъдат разпределени за повишение на заплатите в администрацията с около 200 лв, като в тази сума влиза и клас прослужено време и осигуровки. Той аргументира повишението на парите в администрацията с това, че няма как да се намери главен счетоводител да работи за 800 – 900 лв.

mediapool.bg