Кламер БГ - Новини: Седмокласниците писаха върху творбата "Богатствата на момъка"

Седмокласниците писаха върху творбата "Богатствата на момъка"

България

|
Пон, 17 Юни 2019г. 17:08ч.
Седмокласниците писаха върху творбата "Богатствата на момъка"

Преразказ на творбата "Богатствата на момъка" на Георги Русафов трябваше да напишат учениците, които в понеделник се явиха на задължителния изпит по български език и литература след VІІ клас. Задачата носи 35 от общо 100 точки.

Останалите точки са за правилни отговори на 25 тестови въпроса.

Според седмокласници, които излизаха от изпита, той е бил изненадващо лесен.

Въпросите и верните отговори вече са качени на сайта на Министерството на образованието и науката.

На външното оценяване, което е и вход за гимназия, трябваше да се явят над 61 000 ученици. Изпитът започна в 9 часа и е беше с продължителност 150 минути.

Седмокласниците имат още един задължителен изпит - по математика, който е на 19 юни.

Резултатите ще станат ясни до 27 юни. Заради електронното проверяване на тестовете е намален броят на проверяващите. Според образователното министерство това няма да създаде проблеми и работите на децата ще бъдат оценени за 5 дни. От там припомниха, че електронно се преглеждат матурите и този начин на проверка е по-лесен и по-бърз за учителите.

След обявяването на резултатите учениците, заедно с родителите си, ще могат да прегледат работите си, ако пожелаят. Възможност за промяна на оценката обаче няма, както и досега. До 2 юли учениците ще получат служебни бележки с резултатите от изпитите.

След обявяването на оценките започва и кандидатстването за гимназиите. Тази година за първи път то ще става електронно през електронната платформа. На нея всеки ученик има създаден профил, а кодът за достъп до него е изписан на бележките за явяване на изпитите.

През профила ще се подават заявленията за кандидатстване с подреждане на желаните училища. Бланката може да се попълни от всяко електронно устройство, но може да се направи и в училището, в което ученикът завършва VII клас, или в училища, определени от регионалните управления на образованието по места.

Ако един ученик иска да кандидатства в повече от една област, трябва да подаде заявление за всяка от тях.

За първото класиране заявления се подават от 3 до 5 юли. Подреждането ще бъде обявено до 11 юли. Записването на приетите или подаването на заявление за участие във второто класиране е до 16 юли. Резултатите от второто подреждане трябва да са ясни до 18 юли. До 22 юли приетите ученици трябва да се запишат. След това ще бъдат обявени свободните места за третото класиране и ще се събират заявления за участие в него. Записването след третото подреждане е до 31 юли. След него няма да има централизирано класиране, а обявяване на свободните места и попълването им по училища. Това продължава до 13 септември.

mediapool.bg