Кламер БГ - Новини: Седем от кандидатите за евродепутати са работили за ДС

Седем от кандидатите за евродепутати са работили за ДС

България

|
Ср, 15 Май 2019г. 18:30ч.
Седем от кандидатите за евродепутати са работили за ДС

Седем от кандидатите за евродепутати са били агенти или служители на бившата Държавна сигурност, обяви комисията по досиетата. От тях най-много са в листата на БСП – трима, двама са издигнати от "ВМРО", а по един от "Воля" и от "Коалиция за България" на АБВ. Досиетата на всички тях вече са били обявявани.

Комисията е проверила 115 от кандидатите за евродепутати, а останалите 196 не подлежат на проверка, защото са родени след 1971 година.

От листата на БСП минало в ДС имат осмият Румен Гечев, който е член на партията, както и двама от кандидатите от гражданската квота - десетия Велизар Енчев и 17-тия Емил Георгиев. Гечев е бил бил секретен сътрудник в Първо главно управление, Георгиев е бил агент на окръжните управления на МВР в Хасково и Видин, а Енчев - кадрови разузнавач в Първо главно.

Кандидатите на ВМРО с принадлежност към службите са 9-тия и 11-тия в листата - Александър Урумов, които е директор на пресцентъра на Министерството на отбраната Александър Урумов, и Христо Смоленов.

Урумов е вербуван от Трето управление на ДС (военното контраразузнаване) през 1988 г. под псевдонима "Абел". Досието му е унищожено през 1990 г. при тайното прочистване на архива на ДС от БКП и Държавна сигурност. Смоленов е бил агент "Андрей" в Шесто управление на ДС, което се е занимавало със борба с идеологическата диверсия и противодържавните прояви в страната.

В листата на "Воля" кандидатът за евродепутат с минало в ДС е петият - Кольо Парамов. Той е бил резидент с псевдоним Яков към управление "Гранични войски".

Боян Киров, който е девети в листата на "Коалиция за България", е работил за Първо и Второ главно управление на Държавна сигурност с псевдоними "Кирил" и "Петров".

mediapool.bg