Кламер БГ - Новини: Сегашният пакет медицински услуги ще се запази и при нов здравен модел

Сегашният пакет медицински услуги ще се запази и при нов здравен модел

България

|
Пон, 22 Юли 2019г. 13:58ч.
Сегашният пакет медицински услуги ще се запази и при нов здравен модел

При смяната в здравния модел няма да има промяна в основния пакет медицински услуги, които в момента НЗОК плаща и за които МЗ предлага в бъдеще общественият фонд да се конкурира с частни фондове. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева пред БНР в опит да доизясни спорни моменти от представената миналия понеделник визия за промяна в здравния модел.

Основните критики, които се чуха при представянето и по-късно през седмицата, бяха, че липсва остойностяване на медицинските услуги от основния пакет, че с предлаганата концепция парите в системата реално ще станат по-малко, че основният пакет с медицински услуги, който се покрива с 8% вноска вероятно ще бъде намален, че доплащането за пациентите ще се увеличи.

Нов модел, нови цени, същия пакет медицински услуги

Според Начева обаче парите, които сега се събират в системата са достатъчно, но се харчат неефективно.

“Категорично няма да променяме основния пакет. Здравноосигурените лица няма да бъдат лишени от което и да е от правата, които имат в момента, в широкия спектър здравноосигурителни дейности, които НЗОК заплаща...", каза Начева.

Тя посочи, че в МЗ работят по остойностяването на медицинските услуги, но според нея дори след промяната в цените им, това няма да доведе до редуциране на основния пакет. Срещу сегашните цени на клиничните пътеки от години има недоволство, тъй като в повечето от тях не е включена цената на лекарския труд, а много дейности са недофинансирани.

“Ние не считаме, че остойностяването на дейностите ще доведе до намаляване на основния пакет, напротив. Ние считаме, че остойностяването на дейностите ще даде най-после една прозрачност и яснота върху толкова дебатирания момент достатъчни или не са тези здравни вноски“, посочи Начева.

Тя припомни, че всяка година има ръст в бюджета на НЗОК и отделно от това преизпълнение на приходите от здравни вноски.

Мит е, че държавата не плаща здравни вноски

“Митът, че държавата не плаща здравните вноски, е некоректен…Минаха времената, когато държавата плащаше половината от минималния осигурителния доход за осигуряваните от нея лица. В момента единствено децата и социално слабите се осигуряват на 70% от минималния осигурителен доход и в средносрочен план ще осигурява в пълен размер и тази категория лица. Вноските за пенсионерите, държавните служители и безработните е върху размера на доходите, които получават“, каза Начева.

Приходната част не е проблем

“Не е проблем приходната част и 8% здравна вноска, а ефективността на разпределение и изразходване на разходите. Преди да започнем дебата за приходната част, която в момента е уредена, трябва да започнем дебата как се разпределя балансът в разходите. И другият важен момент са средствата, които отиват извън здравните вноски в здравната система – как те да се изсветлят и да се въведе ред в техния обем, обхват, вид и стойности, които се заплащат от хората“, заяви още тя.

mediapool.bg