Кламер БГ - Новини: Северна Македония обясни защо не допусна Андрей Ковачев в страната

Северна Македония обясни защо не допусна Андрей Ковачев в страната

България

|
Вт, 09 Май 2023г. 17:44ч.
Северна Македония обясни защо не допусна Андрей Ковачев в страната

Андрей Ковачев

Северна Македония излезе с обяснение защо не допусна българския евродепутат Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) в страната на 6 май.

В групата на Ковачев, която е пътувала към българското военно гробище край Ново село, е имало лица, за които МВР в Северна Македония има информация, че представляват риск за общественото спокойствие и сигурност.

Не се визира Ковачев, но компетентните македонски служби са взели това решение заради групата, с която е пътувал.

Не се уточнява кои според македонските власти са проблемните лица.

"Всеки евродепутат, който уважава достойнството на държавата и нейните граждани, е добре дошъл в Северна Македония, пише в съобщението, в което се уточнява, че за правителството на Република Северна Македония членството в ЕС е приоритетен въпрос и за целта всички правителствени и административни ресурси са насочени за успешното приключване на процеса на скрининг и отварянето на първия клъстер", посочват от македонското външно министерство.

"В същото време се работи по конституционните промени, които навлизат в ключова фаза, където в кратки срокове работната група трябва да излезе с предложение за промени. Чувствителността на този процес не оставя място за поемане на най-малкия риск, който би повлиял негативно на успешното прилагане на промените”, пише в съобщението, цитирано от БТА.

Още по темата:

България ще сезира ЕС за отказа на Северна Македония да пусне Андрей Ковачев

Македонският вицепремиер по европейските въпроси Боян Маричич обясни, че промяната в конституцията на страната може да бъде извършена до ноември, като до

края на май текстовете би трябвало да бъдат подготвени от работната група.

На 6 май пет български граждани, сред които Андрей Ковачев и Милен Врабевски, бяха спрени на ГКПП Ново село, пътувайки към българските военни гробища край Ново село, за отбелязване на Деня на храбростта и българската армия.

"Осъждаме отказа за влизане на евродепутата Андрей Ковачев в Северна Македония на 6 май. Призоваваме правителството на Северна Македония спешно да изясни ситуацията. Отказът за влизане на член на Европейския парламент е много сериозно действие“, коментира еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи.

България се съгласи да отвори вратата пред Скопие да започне реални преговори, но постави серия условия, най-важните от които са вписването на българите в македонската конституция и спазването на правата им.

mediapool.bg