Кламер БГ - Новини: Сидеров е свален от председателския пост в групата на "Обединени патриоти“

Сидеров е свален от председателския пост в групата на "Обединени патриоти“

България

|
Ср, 10 Юли 2019г. 12:15ч.
Сидеров е свален от председателския пост в групата на "Обединени патриоти“

Лидерът на "Атака“ Волен Сидеров вече не е председател на парламентарната група на "Обединени патриоти” (ОП). Той е бил свален от поста от депутатите от другите две партии в патриотичната коалиция – ВМРО и НФСБ.

Решението е било взето във вторник на заседание на групата на “патриотите“, на което Сидеров, и депутатите му не са присъствали.

Сега в ръководството на групата няма нито един народен представител от партията на Сидеров.

За съпредседатели на парламентарната група са избрани Искрен Веселинов (ВМРО) и Валентин Касабов (НФСБ). Техни заместници са Милен Михов (ВМРО) и Борис Ячев (НФСБ). Секретарите на групата също са двама – Юлиан Ангелов (ВМРО) и Христиан Митев (НФСБ).

"Атака" има само 7 от общо 27 депутати в групата, а решенията в групата се взимат с мнозинство от две трети. Въпреки това от партията на Сидеров твърдят, че промените в ръководството не са легитимни и застрашават управлението на страната.

В "патриотичната“ коалиция не са на едно мнение дори за това дали свалянето на Сидеров ще повлияе на коалицията или не.

Стабилна ли е коалицията

"Засега коалицията е сигурна, стабилна, ако разбира се, нещо друго не се случи", каза новоизбраният съпредседател на групата на ОП Валентин Касабов. Подобно изказване направи и самият Симеонов: "С промените в ръководството на „Обединени патриоти“ коалиционното споразумение с ГЕРБ не се поставя в риск, заздравяват се коалиционните отношения", каза той.

Изглежда обаче от "Атака" са на друго мнение. Десислав Чуколов обяви, че с действията си НФСБ и ВМРО "застрашават управлението на страната".

"Това не е само отстраняване на Волен Сидеров от председателския пост в групата на "Обединени патриоти". Това е нарушение на коалиционното споразумение, което има между НФСБ, "Атака" и ВМРО, което подписахме в началото на 2017 г. Там са записани ясно много важни неща, които регулират как да функционира парламентарната група и как да се разпределят вицепремиери и кой ръководи парламентарната група", каза Чуколов.

Според ВМРО пък няма нарушение на коалиционното споразумение, защото в него не е записано, коя партия кой пост получава, а освен това споразумението е нарушавано много пъти от "Атака".

ВМРО и НФСБ защитават тезата, че промяната в ръководството е формална и е направена с цел подобряване на организационния живот на групата.

Чуколов не отговори на въпросът дали свалянето на Сидеров е краят на "Обединени патриоти". Вместо това той припомни тезата на лидера си - "патриотичната" коалиция била създадена благодарение на усилията на Сидеров. "Има моменти в политиката - малко да се дръпнеш назад, да потиснеш егото си. Какво става, какво се получи в крайна сметка? Моторът на 'Обединени патриоти“ Сидеров е отстранен", каза той.

Депутатите на Сидеров обаче щели да се съберат и да обсъдят дали да не напуснат парламентарната група.

Въпреки напрежението заради днешното решение, което на практика изолира "Атака" от парламентарния живот на "Обединени патриоти", се очаква и трите партии в коалицията да продължат участието си в управлението на страната. Вероятно депутатите на Сидеров няма да напуснат и групата на "патриотите", защото тогава ще са принудени да станат независими депутати, което ще ги остави почти без време за парламентарни изказвания.

Предисторията

Подобен развой на събитията - отстраняване на Сидеров, се очакваше от евроизборите насам. От ВМРО неофициално признаваха за намерението си за рокади и се оплакваха, че парламентарната група не функционира.

Самият Сидеров още преди месец публично призна, че двете други партии имат желание да го свалят от поста и имат мнозинство, за да вземат такова решение.

Напрежението в "Обединени патриоти" е голямо още от миналата година и неведнъж се е говорило за разпад на коалицията помежду им, но това така и не стана факт. Конфликтите обаче доведоха до самостоятелно участие на евроизборите на всяка от трите партии.

Сидеров, който първоначално обяви, че настоява трите формации да не се нападат по време на предизборната кампания, започна да атакува ВМРО и по-специално лидера на партията и вицепремиер Красимир Каракачанов, както и водача на листата им Ангел Джамбазки.

Партията на Каракачанов обаче се представи най-добре на евровота. Тя спечели 7,36% от гласовете, а НФСБ и "Атака" си поделиха по процент. Това стана причина Сидеров да обяви, че резултатът на партньорите им не се дължи на честен вот. Поведението на лидера на "Атака" пък се превърна в повод за рокадата в парламентарната група.

Решението на НФСБ да подкрепи идеята на ВМРО също не е изненада. Още миналата година депутатите на Валери Симеонов свалиха доверието си от Сидеров като шеф на групата на ОП.

Междувременно във вторник вечерта лидерът на "Атака" изненадващо си тръгна от студиото на бТВ преди участието си в предаването "Лице в лице". Водещата Цветанка Ризова обяви, че по план той е трябвало да бъде първи гост, но понеже закъснял, мястото му е заел вторият събеседник. След това Ризова поясни, че по неясни причини, Сидеров си бил тръгнал.

Волен Сидеров обаче представи друга версия за станалото. Според него му е била наложена цензура, става ясно от съобщението на страницата му във Фейсбук.

"бТВ цензурира участието ми в предаването "Лице в лице" за пореден път. И това се случи една минута преди да вляза в ефир. Вече бях окабелен, готов да вляза за участие, когато редакторите на предаването вкараха в студиото съпредседателя на "Зелено движение" Владислав Панев. За пореден път бТВ налага цензура на ПП АТАКА. Кой и защо нареди да не участвам? От премиера ли дойде това нареждане? Отново трябва да повдигна въпроса чия е бТВ и чии нареждания изпълнява?", пише Сидеров.

mediapool.bg