Кламер БГ - Новини: Сарафов пак иска отстраняване на Ясен Тодоров

Сарафов пак иска отстраняване на Ясен Тодоров

България

|
Пон, 17 Юли 2023г. 19:15ч.
Сарафов пак иска отстраняване на Ясен Тодоров

Ясен Тодоров. Снимка: БГНЕС

И.д. главният прокурор Борислав Сарафов е отново е поискал отстраняване на зам.-шефа на националното следствие Ясен Тодров. Конфликтът между двамата възникна след взрива край колата на Иван Гешев на 1 май.

След експлозията Сарафов се обърна срещу бившия си началник и започна да го критикува, че го е заблудил с намеците, че е бил заедно със семейството си по време на инцидента. Тодоров пък застана на страната на Гешев. Той бе и сред свидетелите, разпитвани от Висшия съдебен съвет в рамките на процедурата по отстраняване на главния прокурор. Тогава заяви, че Гешев е бил в особено емоционално състояние. Намекът бе, че заради взрива той е изрекъл фразата "политически боклук", заради която се раздели с поста си.

Освен това Тодоров е и човекът, завел на мястото на взрива израелския експерт, на база на чийто заключения Гешев заяви, че са се опитали да го убият. Зам.-шефът на следствието твърди, че всичко станало случайно – той и израелецът, който бил в София по покана на еврейска организация, обядвали, когато разбрали за взрива. Тогава чужденецът предложил помощта си и бил заведен на място. Прокуратурата не установи никакви нарушения в неговия оглед.

Сарафов и Тодоров бяха в ръководството на следствието няколко години преди да се скарат. При предишния опит да го махне от поста Сарафов заяви, че заместникът му не съгласувал с него медийните си изяви, което било нарушение.

mediapool.bg