Кламер БГ - Новини: Сарафов награди Главчев, защото работят добре

Сарафов награди Главчев, защото работят добре

България

|
Пет, 24 Ноем 2023г. 15:03ч.
Сарафов награди Главчев, защото работят добре

Димитър Главчев и Борислав Сарафов, снимка: ПРБ

Главният прокурор Борислав Сарафов е наградил шефа на Сметната палата Димитър Главчев с плакет и грамота, съобщи държавното обвинение. Поводът за наградата е "съществен личен принос в укрепването на сътрудничеството между ПРБ и Сметната палата", пише в прокурорското съобщение.

От него не става ясно какво точно е направил Главчев. Само се заявява, че двамата със Сарафов са говорили по актуални теми, свързани с "борбата срещу корупцията и мерките по защита на публичните финансови интереси".

Главчев е начело на палатата от края на юли. Месец по-рано Сарафов бе избран временно за главен прокурор след уволнението на Иван Гешев.

Преди парламентът да подкрепи Главчев шеф на палатата бе Цветан Цветков. Покрай тежкия политически скандал около отстраняването му стана ясно, че през годините е имало сериозен проблем с публичността на одитите, които се пращат на прокуратурата. По закон палатата не може да ги оповестява частично или в цялост, докато тече наказателното производство. Така одитни доклади или извадки от тях, съдържащи съмнения за престъпления, са държани на тъмно от обществото години наред.

Още по-тежък е проблемът с Агенцията за държавна финансова инспекция. Оказа се, че прокуратурата се е превърнала в своеобразна "черна дупка", която поглъща половината доклади от финансовите инспекции и те не виждат бял свят. По този начи не само че разкритията на контролните институции не стигат до обществеността, но много държавни служители, отговорни за нарушенията, се държат в зависимост и подчинение.

mediapool.bg