Кламер БГ - Новини: СУ оставил "на трупчета" въпроса със съмненията за плагиатство още през 2015 г.

СУ оставил "на трупчета" въпроса със съмненията за плагиатство още през 2015 г.

България

|
Пет, 06 Авг 2021г. 09:14ч.
СУ оставил "на трупчета" въпроса със съмненията за плагиатство още през 2015 г.

Наталия Киселова, Снимка: БГНЕС

Още през 2015 г. Софийският университет е бил уведомен за съмненията за плагиатство от страна на номинирания за вътрешен министър от ИТН Петър Илиев. Тогава обаче въпросът бил оставен "на трупчета". Това заяви пред БНР доц. Наталия Киселова. Подозренията са, че кандидатът за МВР-шеф е преписал в своя книга от нейната дисертация.

"Въпросът беше замразен, "вдигнат на трупчета" 2015-а и отново сега се повдига, и тъй като е обществен, ще трябва да бъде размразен", заяви Киселова.

Ден по-рано от университета съобщиха, че са получили три сигнала за плагиатство от страна Илиев. Те се проверяват и все още не е взето решение дали са допустими.

Самият кандидат за министър не е коментирал темата. Преди няколко дни шефът на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов заяви, че иска някой да излезе с името си и да обвини Илиев в плагиатство, за да може да бъде осъден.

Киселова обясни, че първите няколко дни си е мислела, че въпросът е политически, но след като започнали да я споменават поименно и да я плашат със съд, разбрала, че е и персонален. Според нея е била засегната и академичната етика.

"Аз съм имала два разговора с колегата тогава и нещата не се развиха по начина, по който аз поставих въпроса и впоследствие всеки от нас пое някакъв свой си път...Да кажем каза, че това не е толкова важно. И аз се учудих, когато във вторник или сряда народни представители с имунитет си позволиха да излизат доста остро срещу един научен работник и да казват: "Излез!". Излизам и казвам, че има проблем и този проблем трябва да бъде решен по правилата на Закона за развитие на академичния състав", заяви Киселова.

По думите й етичната комисия на СУ няма да се влияе от политическата ситуация, докато взима решение, защото дотогава процедурата по съставяне на правителство ще е приключила.

mediapool.bg