Кламер БГ - Новини: СДС иска двукамарен парламент да избира президента и главния прокурор

СДС иска двукамарен парламент да избира президента и главния прокурор

България

|
Вт, 22 Ян 2019г. 16:48ч.
СДС иска двукамарен парламент да избира президента и главния прокурор

СДС поиска промени в Конституцията. От партията на Румен Христов настояват за двукамарен парламент, който да избира президента и главния прокурор с 2/3 мнозинство.

На пресконференция във вторник Христов обяви, че предложенията на СДС идват в "отговор на зададените миналата година въпроси от протестиращите граждани за промяна на политическия модел в България“.

Идеите на СДС идват, след като миналата седмица бившият кмет на София и бивш зам.-председател на партията Стефан Софиянски обяви, че е написал нова Конституция с група съмишленици. "В момента по Конституция България се води република с парламентарно управление, но всъщност е с министерско управление, силата е в Министерския съвет. В новата Конституция ние търсим баланс на властите“, обясни в петък той.

От СДС, които са по-скромни от Софиянски и искат само промени, мотивираха идеите си като повториха думите на бившия си съпартиец:

"България е парламентарна република, но от друга страна е премиерска република“, каза лидерът на СДС във вторник.

Какво предлага СДС и къде се разминава със Софиянски

И Софиянски, и СДС искат броят на общините да бъде намален, както и длъжността вицепремиер да отпадне. Партията иска "да се увеличат правомощията на президента, както е в САЩ или Франция – той или да поеме функциите едва ли не на министър-председател, или да бъде избиран от 2/3 от парламента“. Софиянски пък предлага президентът да продължи да се избира пряко и да му се дадат пълномощията на вътрешната и външната сигурност и тези министерства и структури да са при държавния глава. "Президентът взема сигурността, а правителството взема хуманитарните и стопанските министерства“, обясни в петък Софиянски.

"Трябва да се разпусне Великото народно събрание, да се създаде двукамарен парламент – да се намали броят на депутатите на 182 - 120 души в долната камера, а в горната – 62 души. Мандатът на горната да е пет години, а на долната – четири“, обясни Христов на пресконференция във вторник. Софиянски пък иска броят на депутатите да не е фиксиран, а всеки 40 000 българи да имат по един народен представител.

Друга идея на СДС е главният прокурор да се избира с гласовете на поне 2/3 от депутатите в двете камери на парламента. Софиянски пък набляга на друго – областните управители да се избират пряко.

СДС се готви за евроизборите, говори с всички без БСП, ГЕРБ, ДПС и „Атака“

Във вторник от СДС обявиха, че водят разговори за общо явяване на евроизборите с различни партии. "Не сме говорили с БСП, ГЕРБ, ДПС и "Атака“, каза Христов. Имало обаче разговори с "Воля“, с "Демократична България“ и с "други по-малки парти“. По информация на Mediapool в СДС са взели решение за тези разговори преди две седмици.

"За мен най-идейната коалиция е с представители на "Демократична България“, но това не означава, че другите формации, които са ни потърсили, няма да разговарят с нас. Надявам се да загърбим личностните дрязги и да започнем да работим. Така че ще видим какво ще се случи - Дай Боже, да е широко дясно обединение“, каза Христов.

mediapool.bg