Кламер БГ - Новини: САЩ оттеглят искането за екстрадиция на Желяз Андреев

САЩ оттеглят искането за екстрадиция на Желяз Андреев

България

|
Ср, 31 Окт 2018г. 10:59ч.
САЩ оттеглят искането за екстрадиция на Желяз Андреев

САЩ оттеглиха искането за екстрадиция на българина Желяз Андреев, съобщи премиерът Бойко Борисов преди правителственото заседание в сряда.

На 7 април 29-годишният Андреев беше задържан в родния му град Добрич по искане на прокуратурата в Маями във връзка с разследване за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия. Впоследствие той беше освободен от ареста с мярка “подписка“.

Съединените щати обвиниха Андреев и още четирима българи за нарушаване на ембаргото и поискаха екстрадицията му.

Сега САЩ посочват, че поддържането на искането за екстрадиция е безпредметно, след писмо на правосъдното ни министерство от август тази година, съобщи още Борисов и благодари на главния прокурор и на министерството на правосъдието.

Работи се за сваляне на червената бюлетина, с която Андреев беше издирван.

На 7 април 29-годишният Андреев беше задържан в родния му град Добрич. Петима от 11-те обвиняеми по случая са българи. Те са работили в кол център на фирма, регистрирана в София и със седалище в Маями, през който са продавани самолетни части на сирийските авиолинии.

От май 2013 г. до април 2016 г. Андреев е бил служител в отдел "Продажби" в българския офис на американската компания AW Tronics. Той е осъществявал продажби на авиационни части на авиокомпании, сред които и на сирийската авиокомпания "Сириан еър".

Защитата на Андреев твърди, че той не е подозирал, че тези сделки са в нарушение на ембаргото, наложено от САЩ на Сирия. Българинът е бил назначен на трудов договор по българското трудово законодателство в компания, регистрирана в България. Централният офис на фирмата е в САЩ.

Той никога не е уведомяван, че работи по чуждо законодателство. Не е минавал и инструктаж за стоките с възможна двойна употреба.

По думите на Андреев като служител в международна фирма не е можел да извърши каквото и да било действие без санкцията на началниците си и в този смисъл няма как да носи вина за направеното от фирмата.

mediapool.bg