Кламер БГ - Новини: Румен Овчаров е осъден на 2 години условно

Румен Овчаров е осъден на 2 години условно

България

|
Съб, 01 Авг 2020г. 12:52ч.
Румен Овчаров е осъден на 2 години условно

Бившият икономически и енергиен министър от кабинета "Станишев" Румен Овчаров е осъден на 2 години условно за безстопанственост, съобщиха от прокуратурата. Присъдата е по обвинението, че не е упражнил достатъчно контрол върху някогашния директор на "Мини Бобов дол" Пламен Стефанов, вследствие на което чрез договор за наем изключителните права за добив на въглища на "Мини Бобов дол" били прехвърлени на свързаната с енергийния бос Христо Ковачки фирма "Ораново". Според прокураутрата от това са настъпили вреди за 24 млн. лв. за държавата. Признатите от съда щети от действията на Овчаров обаче са изчислени на 16 млн. лв. На такава стойност е граждамският иск срещу бившия министър. Той също бе одобрен от съда. Овачаров е лишен от правото да заема държавна и обществена длъжност за три години. Толкова е и изпитателният срок по присъдата му.

На две години условно за умишлена безстопанственост е осъден и Стефанов. Съдът е уважил и гражданският иск срещу него - за над 22 млн. лв.

По делото обвиняема бе и бившата зам.-министърка на енергетиката Анна Янева, но от прокуратурата не съобщават каква е нейната присъда.

Преди 14 години

Овчаров и Стефанов са осъдени за сделка от 2006 г. Тогава активите на държавната "Мини Бобов дол" са отдадени на дружеството "Ораново" чрез договор за наем. Така са прехвърлени изключителните права за добив, транспортиране и продажба на въглища от рудник "Бабино". Това е станало в нарушение на Закона за концесиите, защото не е проведена открита тръжна процедура. Частната компания "Ораново" не е проверена дали има необходимите технически, управленски и финансови възможности за този бизнес. В крайна сметка това е довело до откриване на производство по несъстоятелност на "Мини Бобов дол", смята прокуратурата.

Делото срещу Овчаров тръгна в съда от втория път. Преди това бе върнато заради нарушения. Сегашното решение не е окончателно и вероятно ще бъде обжалвано.

И за АЕЦ "Белене"

Освен делото за наема на "Мини Бобов дол" Овчаров е обвиняем и по разследването за АЕЦ "Белене". Според прокуратурата пак през 2006 г. той е допуснал сключването на споразумение между "Националната електрическа компания" (НЕК) и руската "Атомстройекспорт" (АСЕ) на 29 ноември 2006 г. в нарушение на Закона за обществените поръчки. То позволява да започнат разходите по евентуална бъдеща реализация на атмония проект.

Това обвинение бе повдигнато през 2016 г. - в последния възможен момент преди изтичане на давността за разследване на подобно престъпление. Делото все още не е стигнало до съда.

mediapool.bg