Кламер БГ - Новини: Рударци незаконно точи вода, предназначена за яз. "Студена"

Рударци незаконно точи вода, предназначена за яз. "Студена"

България

|
Ср, 09 Септ 2020г. 19:11ч.
Рударци незаконно точи вода, предназначена за яз. "Студена"

Незаконни отклонения на вода от Владайския канал към станцията за питейни води в пернишкото село Рударци, към квартала му "Кало" и неясни ползватели, са открити по проверка в сряда, в която е участвал и екоминистърът Емил Димитров, Инспекцията е извършена от басейновите дирекции "Дунавски район" и "Западнобеломорски район" по искане на областния управител на Перник и на кмета на село Владая.

Установено е, че по Владайския канал към язовир "Студена" от три водохващания са насочени около 160 литра в секунда, но притокът към водоема в деня на проверката е бил едва 61 л/сек. Губещите се около сто литра са отклонявани от няколко незаконни водовземания – към Пречиствателна станция за питейни води – Рударци, за кв. "Кало" на селото, както и други неустановени ползватели. Всички те нямат издадени разрешителни по реда на Закона за водите, както и подадени заявления за такива, посочват от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

За установените отклонения в размер на средно от 100 л./сек. от притока за яз. „Студена“ ще бъдат уведомени областния управител на област Перник и Прокуратурата за предприемане на действия по компетентност, допълват от ведомството.

mediapool.bg