Кламер БГ - Новини: Решението на ЦИК да лиши сайтове и регионални медии от медийни пакети пое към съда

Решението на ЦИК да лиши сайтове и регионални медии от медийни пакети пое към съда

България

|
Вт, 04 Окт 2016г. 19:04ч.
Решението на ЦИК да лиши сайтове и регионални медии от медийни пакети пое към съда

Решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) да лиши от пари за агитация за вота на референдума сайтове и регионални медии вече е обжалвано пред Върховния административен съд (ВАС). Това стана ясно от прессъобщение на Единна народна партия (ЕНП) във вторник.

Решението на ЦИК бе публикувано официално на 3 октомври, независимо от предупрежденията, че така комисията поставя в неравнопоставено положение медиите.

Според юристите на Единна народна партия решението е постановено в нарушение на материалния закон, неправилно е и необосновано, поради което от формацията настояват да бъде отменено като незаконосъобразно. "Обжалваната част от решението е постановена и от орган извън кръга на неговите законови правомощия, поради което смятам, че то е и нищожно в тази част", се казва в жалбата на председателя на Единна народна партия Валентина Василева-Филаделфевс.

В жалбата е отбелязано, че ЦИК ограничава всички регионални медии – електронни и печатни, както и всички интернет сайтове, някои от които отдавна са надскочили "националния обхват“ и са с международно разпространение.

"С решението си ЦИК поставя под съмнение гарантираните в чл. 19, ал. 2 от Конституцията на Република България еднакви правни условия за стопанска дейност на всички граждани и юридически лица и поставя в неравностойно положение дадени медии, само въз основа на критерий, който в 21 век е меко казано отживял“, се казва още в жалбата.

Според Изборния кодекс всеки новорегистриран субект (или такъв, който не получава държавна субсидия) има право на 40 000 лева, получени от държавата, с които да рекламира позициите си по допитването или да представя кандидат-президентската си двойка в медиите.

На референдума за електронното гласуване миналата есен обаче бе установено, че редица инициативни комитети насочват сумите си само към един сайт, в който рекламата на практика е фиктивна. Експерти предупредиха, че по този начин се източват държавни средства, а ЦИК не успя да се противопостави, нито да установи формални нарушения.

Тази година ЦИК реши да "поправи" тази грешка с втора, гласувайки решение, което на практика е дискриминационно.

mediapool.bg