Кламер БГ - Новини: Рекордната пратка хероин, за която целият свят разбра, е 712 кг за 46 млн. лв.

Рекордната пратка хероин, за която целият свят разбра, е 712 кг за 46 млн. лв.

България

|
Съб, 29 Септ 2018г. 15:31ч.
Рекордната пратка хероин, за която целият свят разбра, е 712 кг за 46 млн. лв.

Рекордната пратка хероин, за която разбра целият свят, е 712 килограма. Стойността на дрогата се оценява на над 46.3 млн. лв. Това е най-голямата пратка хероин, която изобщо е задържана в България досега.

Подробностите около акцията, за която съобщи премиерът Бойко Борисов по време на речта си пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк в петък, дадоха окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов и шефът на дирекция "Митническо разузнаване и разследване" Георги Георгиев на съвместна пресконференция в събота.

Рекордното количество наркотик е задържано на ГКПП "Капитан Андреево". Хероинът е открит в два ТИР-а, превозващи строителни материали от Иран за Австрия. Пакетите с дрога са били скрити в плоскости от гипсокартон. Наложило се митничарите да ги срежат, за да ги извадят.

В първия камион са открити 350 кг хероин, а във втория малко повече, уточниха разследващите.

Заради плоскостите, които са плътни, рентгенът на митницата не е успял да засече дрогата. Камионите са били подложени на допълнителна проверка по метода анализ на риска и тогава наркотикът е открит.

"Хероинът е бил укрит по абсолютно идентичен начин в товарите и на двата камиона. Те са превозвали палети със строителни плоскости, като хероинът е бил опакован и поставен между самите плоскости, които са били плътно слепени", обясни окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов.

Хероинът е бил изключително чист и се предполага, че е щял да бъде разреден преди да бъде пуснат за продажба, поясниха разследващите.

"Това за момента е най-голямото количество хероин, задържано на наша граница. Установен е получателят - дружество в страна-членка на ЕС. Своевременно са уведомени правоохранителните органи в съответната държава по линия на наркотрафика", допълни Георги Георгиев от Агенция "Митници".

Двамата шофьори на камионите са иранци. Те са задържани за 72 часа. Предстои Окръжната прокуратура в Хасково да поиска постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".

За пренасяне на наркотици в особено големи размери, какъвто е случаят, законът предвижда затвор от 15 до 20 години и глоба до 300 000 лева.

mediapool.bg