Кламер БГ - Новини: Рашков: Гешев превърна прокуратурата в придатък на политическата власт

Рашков: Гешев превърна прокуратурата в придатък на политическата власт

България

|
Ср, 15 Юли 2020г. 15:01ч.
Рашков: Гешев превърна прокуратурата в придатък на политическата власт

"В прокуратурата е въведен двоен стандарт. Иван Гешев е превърнал държавното обвинение в придатък на политическата власт", коментира юристът Бойко Рашков, който от вчера е член на правния съвет към президента Румен Радев.

"Влизането на прокуратурата в президентството предизвика много въпроси - единият от тях е защо трябваше да се вдига шум. Шумотевицата у нас е "привилегия" на българските политици. Чрез нея отключват доверие на гражданите към собствените си действия и очаквания в посока евентуални политически събития", посочи Рашков пред бТВ.

Той коментира, че шумотевицата не е била характерна за разследващите органи у нас, но е въведена през последните два мандата на главните прокурори Сотир Цацаров и Иван Гешев.

Според него шумът обслужва само политически интереси.

"Процесуалната дейност, която трябва да се извърши в административна сграда, е известно как се осъществява по закон и не е нужно да се вдига шум, освен ако не се преследват политически интереси", посочи той.

Рашков каза, че в прокуратурата е въведен двоен стандарт - нещо недопустимо в правото.

"Какво престъпно има в това, че в един кабинет е намерено съдебно решение, което не е подписано и подпечатано? Когато един гражданин се сдобие с решение на някой съд, това е публична информация и няма нищо класифицирано", уточни той, визирайки обиските на кабинетите на президентските съветници Пламен Узунов и Илия Милушев.

Според него президентът Радев не е защитил бегълци от правосъдието, както твърди главният прокурор в своя публикация в "Туитър".

"Беглецът, който сега е в Азия, беше тук до неотдавна. А извършените от него деяния, за които е обвинен, са направени по времето на Владислав Горанов, Бойко Борисов, Иван Гешев, Сотир Цацаров, Менда Стоянова, пресаташето на премиера и много други", каза той, визирайки бизнесменът Васил Божков.

"Оказва се, че държавните органи, които много добре знаят, че 5 години не се плащат съответните такси, започват да преследват човека, с който са си общували", продължи Рашков.

По думите му във всяка цивилизована държава "принципалът, който ръководи Комисията по хазарта, при загуба от 700 млн. лв., ако е така, следва да подаде оставка".

А ако има прокуратура - да бъде подведен под наказателна отговорност, каза той.

mediapool.bg