Кламер БГ - Новини: Рашков: В списъка с магистрати с имоти в чужбина има прокурор с инициали И.Г.

Рашков: В списъка с магистрати с имоти в чужбина има прокурор с инициали И.Г.

България

|
Пет, 25 Юни 2021г. 21:48ч.
Рашков: В списъка с магистрати с имоти в чужбина има прокурор с инициали И.Г.

Снимка: БГНЕС

В списъка с магистрати с недекларирани имоти в чужбина има високопоставен прокурор с инициали И.Г. Това потвърди в предаването "ЕвродикоФ" вътрешният министър Бойко Рашков. На въпрос има ли такъв човек, министърът отговори: "Бих казал: "Топло". Рано е да стане горещо".

Според него жената, с която живее въпросният магистрат, има пари на влог, които също правели впечатление. Ставало дума за няколкостотин хиляди. На директен въпрос на водещия има ли главен прокурор в този списък Рашков отговори:

"Ще се въздържа да ви отговоря на този въпрос. Не съм казал "не", не казвам и "да", а се въздържам".

Списъкът с имущество на магистрати и политици в чужбина е една от най-големите тайни на прокуратурата. Проверка по него е разпоредена от бившия главен прокурор Сотир Цацаров още през 2019 г. Тогава той е изискал справки от ДАНС за имущество в чужбина. След това проверката потъва и за нея повече никой не споменава нищо.

След като преди седмица пак Рашков заяви, че прокуратурата крие информацията, Цацаров, който вече е шеф на КПКОНПИ, даде интервю, в което заяви, че през 2019 г. ставало дума само за оперативна информация, която не може да се ползва по дела. Затова трябвало да се съберат още данни. Той допусна, че за някои от хората в списъка проверките продължават.

Според Рашков те са приключили и освен това става дума за повече хора от обявените 38 души. Той попита какво е правила прокуратурата две години, след като не са събрани достатъчно данни.

Списъкът ще стане публично достояние, закани се Рашков. Той даде да се разбере, че вероятно ще изчака до изборите и след това ще обяви имената, ако прокуратурата не го направи по-рано.

mediapool.bg