Кламер БГ - Новини: Радев писа на Байдън по повод 4 юли

Радев писа на Байдън по повод 4 юли

България

|
Вт, 04 Юли 2023г. 08:24ч.
Радев писа на Байдън по повод 4 юли

Снимка: БГНЕС

Държавният глава Румен Радев е изпратил поздравителен адрес до американския президент Джо Байдън. Поводът е честването на националния празник на САЩ – 4 юли.

В писмото си Радев е заявил, че е убеден, че връзките между България и САЩ ще продължат да се развиват в "духа на трайно приятелство и на стратегическото партньорство, основаващо се на общите ни демократични ценности, споделени интереси и отговорности".

Той е посочил още, че страната ни ще работи активно, за да насърчи двустранната търговия, сътрудничеството в енергетиката и „контактите между двата народа“.

"Внасянето на нов силен импулс в Стратегическия диалог България-САЩ и решаването на ключови въпроси от споделения дневен ред, включително присъединяването на страната ни към Програмата за безвизови пътувания на САЩ и сключването на двустранно Споразумение за социална сигурност, са наши непосредствени приоритети", заявил е българският президент.

"Румен Радев заявява, че само в дух на солидарност и в рамките на съюзническите ни отношения могат да се преодолеят предизвикателствата пред международна сигурност, произтичащи от войната на Русия срещу Украйна, както и икономическата, енергийна, продоволствена и социална криза", пише още в съобщението.

mediapool.bg