Кламер БГ - Новини: Радев отива в Москва за парада на победата

Радев отива в Москва за парада на победата

България

|
Вт, 18 Фев 2020г. 22:50ч.
Радев отива в Москва за парада на победата

Президентът Румен Радев е потвърдил, че ще присъства на тържествата по случай 75-годишнината от победата над хитлерофашизма, които ще се проведат в Москва на 9 май. Радев е направил това по време на телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, съобщи пресслужбата на Кремъл.

"Българският държавен глава потвърди своето участие на тържествата в Москва на 9 май 2020 г., посветени на 75-та годишнина от победата във Великата отечествена война", се посочва в съобщението.

Путин и Радев са обсъдили и проектите на двете страни в сферата на енергетиката. Разговорът се е състоял по инициатива на българската страна.

"Обсъдени бяха редица актуални въпроси на руско-българското сътрудничество, с акцент върху реализацията на проектите в енергийната област", съобщиха от пресслужбата на Кремъл.

Малко по-късно и от българското президентство обявиха за телефонния разговор.

"Надявам се с политическа воля от двете страни да бъдат постигнати взаимноизгодни цени и условия в доставките на природен газ от Русия за България", казал Радев, цитиран от прессекретариата си. Той изразил удовлетворение, че разговорът му с Путин миналия юни на Петербургския икономически форум е дал силен импулс в тази насока. Руският му колега отбелязал, че очаква позитивно развитие и взаимноизгодно решение в тези преговори.

Те трябваше да приключат още в началото на декември миналата година, но все още се бави подписването за намалението на цената на руския газ за България. От "булгаргаз" в началото на февруари обасниха, че окачван това да стане до края на месеца и да се постигне "значителен спад" в цената.

mediapool.bg