Кламер БГ - Новини: Радев иска дългосрочна политика за прекратяване на отлива от армията

Радев иска дългосрочна политика за прекратяване на отлива от армията

България

|
Пет, 05 Май 2017г. 12:55ч.
Радев иска дългосрочна политика за прекратяване на отлива от армията

Необходима е дългосрочна политика за прекратяване на опасната тенденция на отлив на личен състав от Въоръжените сили, за решително издигане на социалния статус и на престижа на военната професия, заяви президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев на церемонията на "Дондуков"2 по удостояване на военнослужещи с висше офицерско звание в навечерието на Деня на храбростта и празника на Българската армия - 6 май.

Пагони на "генерал-майор" получи бригаден генерал Михаил Попов, когото държавният глава освобождава от длъжността заместник-командир на Сухопътните войски и назначава за командир на Сухопътните войски. Бригаден генерал Попов изпълняваше временно длъжността командир на Сухопътни войски след определянето на генерал-лейтенант Андрей Боцев за началник на отбраната.

Бригаден генерал Данчо Дяков, съветник на президента по военната сигурност, получи пагони на "генерал-майор".

Днес трябва да обърнем сериозно внимание на наболелите въпроси, касаещи състоянието на отбраната и перспективите за развитие на Въоръжените ни сили, каза в словото си президентът Радев.

Държавният глава изтъкна необходимостта да се търси балансът между двата важни компонента във Въоръжените сили - човешкия фактор и материалните средства.

По думите му в това отношение и политическото, и висшето военно ръководство ще имат своите огромни изпитания, защото средствата, които се очаква да бъдат вложени в отбраната, трябва да градят способности по най-ефективен и ефикасен начин.

Румен Радев заяви, че без решаването на тези въпроси няма как да имаме боеспособна Българска армия - гарант за суверенитета и териториалната цялост на страната и надежден партньор в рамките на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.

Генерал-майор Михаил Попов заяви, че приоритети в работата му ще бъдат преодоляването на съществуващия некомплект от личен състав и модернизацията на Сухопътните войски.

Той каза, че разчитат на президента и на министъра на отбраната, че професионалната военна експертиза, която ще предоставят, ще бъде в основата на решаването на съществуващите проблеми и предизвикателства.

В момента около 5700 от длъжностите за военни остават незаети заради липсата на средства и интерес към армията.

mediapool.bg