Кламер БГ - Новини: Първите двама нуждаещи се от белодробна трансплантация заминаха за Виена

Първите двама нуждаещи се от белодробна трансплантация заминаха за Виена

България

|
Вт, 02 Апр 2019г. 14:57ч.
Първите двама нуждаещи се от белодробна трансплантация заминаха за Виена

Първите двама пациенти от чакащите за белодробна трансплантация са приети за изследвания в клиника във Виена, съобщи във вторник зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.

“Днес се прави преглед и оценка на двама души във Виена за възможността да бъдат трансплантирани. След това ще бъдат включени в листата на чакащите на Евротрансплант“, съобщи Пенков.

Това са първите пациенти, които заминават за трансплантация след подновените в края на януари договорни отношения между Министерството на здравеопазването и болницата във Виена.

На 25 януари МЗ подписа споразумение с болницата във Виена за обучение на български лекари за белодробни транспплантации и докато то трае по петима нуждаещи се пациенти от България ще бъдат приемани годишно за трансплантация на бял дроб. Договорът на България с болницата във Виена беше прекратен за период около година и половина, в което време никъде не се правеха белодробни трансплантации на нуждаещите се българи и няколко души починаха без да дочакат операция.

Във вторник Пенков съобщи, че графикът за обучение на български лекари в университетската клиника във Виена е пред подписване. Вървят и последните обсъждания на донорската програма и на плана за действие до 2022 година.

mediapool.bg