Кламер БГ - Новини: Сериозно болни остават без лечение заради извънредното положение

Сериозно болни остават без лечение заради извънредното положение

България

|
Четв, 02 Апр 2020г. 18:42ч.
Сериозно болни остават без лечение заради извънредното положение

Все повече хора се оплакват, че те или техни близки са се сблъскали с отказ да им бъде оказана медицинска помощ в извънредното положение около коронавируса, което наруши нормалния ритъм на здравната система.

След призивите хората да си стоят по домовете, да не ходят пред кабинетите на личните лекари и да търсят помощ само в краен случай, много хора, на които иначе болниците и джипитата биха обърнали по-сериозно внимание, сега се квалифицират като не особоно спешни и това води след себе си до инциденти и ескалиране на напрежението.

Първа жертва на лечение по телефона

Късно в сряда вечерта е починала 52-годишна жена от Враца от перитонит. Тя е била лекувана в продължение на дни от личния си лекар по телефона като съмнителна за коронавирус, съобщи врачанското издание zovnews.com

Пациентката е била приета по спешност в сряда в болница "Христо Ботев" във Враца с перитонит. От няколко дни тя е имала оплаквания за болки в корема и температура. Позвънила на личния си лекар. Той се усъмнил, че има коронавирус и я е лекувал по телефона в продължение на дни.

Така жената била оставена за домашно лечение, но състоянието ѝ се е усложнило и тя е приета в частна болница във Враца със съмнение за бъбречна криза. 52-годишната жена припада и е извикан реаниматор. Той установява, че има липсваща перисталтика и други симптоми, характерни за перитонит.

В Първа частна болница във Враца няма хирургично отделение и затова пациентката е интубирана и транспортирана в Спешния център на МБАЛ "Христо Ботев"- Враца.

След направен рентген, а после и скенер в болницата е установена диагнозата - перфорация на тънките черва на четири места.

Жената е била оперирана по спешност, но състоянието ѝ е било много тежко и късно вечерта във сряда е починала, казаха от лечебното заведение.

Приет в болница след медиен натиск

Журналистката Елена Дюлгерова, която живее в Костенец и чийто мъж е с диабет, бъбречна и сърдечна недостатъчност, както и с прекаран преди 4 г. инсулт сигнализира във

Фейсбук, че в бившата окръжна болница "Св.Анна" в София отказват да приемат мъжа й след втори инсулт. Състоянието му се влошава последните дни, като на третия ден след влошаването жена му вика Спешна помощ, която го откарва в "Св. Анна". Дюлгерова не отива с него в болницата заради ограниченията за връщането й. След цял ден обследване, от приемното отделение на Окръжна болница й се обаждат, за да прибере мъжа си. Обяснението било, че в никое отделение не могат да го приемат. Версията на болницата е, че мъжът е бил приет в спешното отделение на болницата, прегледан е от шестима лекари и е преценено, че е за домашно лечение. “Направени са му изследвания на стойност над 2000 лв. и е преценено, че трябва да бъде насочен за домашно лечение“, обясниха оттам. Според болницата жената е настоявала за специално отношение към съпруга й и е заплашвала с това, че е журналист.

След като случаят получи популярност в социалните мрежи и медиите, мъжът в крайна сметка е бил приет за лечение в болницата. Дюлгерова има и предходен негативен опит с лечението на мъжа й в същата болница през 2016 година при първия му инсулт, когато отново се оплаква в медиите.

Отказ от изследване

Същевременно много хора се оплакват, че се бавят изследванията им или изобщо отказват да ги изследват за Covid-19, макар да са контактни на доказано заразени.

За забавени проби сигнализираха пред Mediapool близки на заразени пациенти в Кюстендил. Това обаче не е изолиран случай.

В София също има случаи на хора, които са били в контакт със заразени, но от РЗИ отказват да ги изследат или пък са им взели проби, но в последствие те не са били изследвани. Вместо това на хората се казва да си стоят по домовете под карантина.

Подобни сигнали има включително от медицински персонал в болници, който е бил в контакт със заразно болни. Сигналите от някои болници са, че не всички контактни с болни от персонала се изследват. На други места се оплакват и че не всички лежащо болни, които болниците подават към националната референта лаборатория, се изследват.

За отказ от тестване сигнализираха и от асоциацията на спешните медици.

mediapool.bg