Кламер БГ - Новини: Пуснаха движението по ремонтирания участък на магистрала "Тракия" към Бургас

Пуснаха движението по ремонтирания участък на магистрала "Тракия" към Бургас

България

|
Пет, 16 Юли 2021г. 13:59ч.
Пуснаха движението по ремонтирания участък на магистрала "Тракия" към Бургас

Пуснаха движението по ремонтирания участък на магистрала

След ремонт днес беше пуснато за движение платното на магистрала "Тракия" в посока Бургас между Чирпан и Стара Загора.

В края на следващата седмица се предвижда да бъде възстановен трафикът и в платното за София, съобщи агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Дотогава пътуващите от Бургас към столицата ще се отклоняват при Стара Загора по обходен маршрт през селата и ще се качват отново на магистралата при Чирпан.

Другата алтернатива е Подбалканският път I-6 София - Бургас.

Ремонтът на 23-километровата отсечка между Чирпан и Стара Загора, добила популярност като вълнистата магистрала, започна в началото на май. Той беше удължен с месец, заради влагането на некачествени материали и дъждовното време през юни.

Отделно имаше проблеми с подизпълнителя на обекта "Автомагистрали Черно море". Компанията имаше да получава 40 млн. лв. от държавната "Автомагистрали", която я беше наела като доставчик на материали и услуги.

Ремонтните дейности на магистралата по време на летния сезон доведоха до образуването на километрични задръствания при заобикалянето през селата, както и до множество катастрофи. Имаше моменти, при които разстоянието София – Бургас с лек автомобил отнемаше по 12 часа.

Участъкът в платното за Бургас, по който беше пуснато движението в петък, е с възстановена носимоспособност на пътното тяло, подобрено отводняване, нова асфалтова настилка, мантинели, маркировка и знаци.

По метода студено рециклиране е възстановена носимоспособността на пътното тяло, посочват от АПИ.

Строителните работи включват още машинно подравняване на банкетите, ремонтно-възстановителни дейности на 9 съоръжения в отсечката между пътните възли "Чирпан - Изток" и "Стара Загора", бетонови работи, полагане на подосновен пласт, на геомрежа, на неплътен асфалтобетон и износващ пласт от сплитмастик.

Обновяването на 23 км участък е част от стартирания през октомври 2020 г. поетапен ремонт на общо 52 км от магистрала "Тракия" (от 156-ти до 208-ми км).

В края на април 2021 г. завърши ремонтът на 16.5 км (от 168-ми до 184-ти км) между връзката с магистрала "Марица" и пътен възел "Чирпан - Изток".

През 2020 г. бяха ремонтирани 12 км от магистралата между пътните възли "Белозем" и "Оризово" (от 156-ти до 168-ми км).

В платното за Бургас през миналата година беше обновен и 2-километров участък между км 198 и км 200.

От пътната агенция не посочват колко е струвал ремонта на 52-та км нагъната магистрала. Първоначално съобщената цена беше 70 млн. лв., но след това нарасна на 90 млн. лв. и най-вероятно сумата е увеличена още.

mediapool.bg