Кламер БГ - Новини: Протонният център ще се изгражда с пари от бюджета

Протонният център ще се изгражда с пари от бюджета

България

|
Пет, 29 Септ 2023г. 14:57ч.
Протонният център ще се изгражда с пари от бюджета

Протонният център ще се изгражда с пари от бюджета

България ще има протонен ускорител. Ще се търси национално финансиране за изграждането на Център за протонна терапия за лечение на деца с онкохематологични заболявания. Това обяви в петък премиерът акад. Николай Денков пред журналисти. Преди два дни правителството извади проекта за протонния център от списъка с проекти по Плана за възстановяване и устойчивост заради забавянето му от страна на служебното правителство.

"Никой не се е отказал от проекта за протонния ускорител, но той се движи с около година закъснение. Има стриктна дата - края на 2026 г., за завършване на всички проекти, които ще се финансират по Плана за възстановяване и устойчивост. Проектът за протонния център е сложен и рискът да не се реализира дотогава вече е много близък до 100%. Не можем да рискуваме.“, коментира Денков.

Така премиерът аргументира решението на правителството да се откаже от европейското финансиране за протонен ускорител и да търси средства за него от националния бюджет. Проектът бе на стойност 188 млн. лева.

Преди ден обаче специалисти излязоха с отворено писмо до институциите, в което изложиха аргументи защо държавата не трябва да се отказва от еврофинансирането на проекта и защо той е приоритетен. Според специалистите от специализираната болница по онкология в София проектът може да бъде завършен до края на 2026 г. та изразиха опасения, че ако протонният център не се изгради с парите по Плана за възстановяване, ще последва съдбата на много други нереализирани проекти като този за детската болница.

В петък те дадоха пресконференция, на която отново призоваха за преосмисляне на решението. "Решението за пренасочване на финансирането на протонен център, е нелогично и политическо", заяви лъчетерапевтът проф. Веселина Първанова от УСБАЛО.

"Преведени са парите, ние сме в готовност, имаме план и трябва да се мине към тръжна процедура за подходяща машина и строителни дейности. Изненадата беше голяма. Явно когато един финансов министър погледне тази сума, повдига едната вежда и други неща му хрумват", посочи тя.

"Искам да знам кой приоритет е по-важен от здравето на нацията" – заяви Иван Димитров – председател на Федерация "Български пациентски форум“.

"Един министър на финансите решава да спре изграждането и проекти, които са свързани със здравеопазване. По-голямата драма е, че Министерски съвет се съгласява. Това за мен означава, че Министерският съвет казва тенденциозно, че здравеопазването не е приоритет на това правителство“, коментира той.

Иван Димитров обеща, че ще бъдат уведомени всички европейски партньори за случващото се в България.

Нели Гешева, медицински физик в УСБАЛО се опасява, че пациентите ни ще търсят алтернативи в други европейски държави и Турция, за което ще се продължат да се събират средства. Ситуацията обаче, според нея е обезкуражаваща и за младите специалисти, които са избрали да се развиват в страната ни и в крайна сметка и те ще си тръгнат.

mediapool.bg