Кламер БГ - Новини: Протести срещу високите цени на горивата в големите градове

Протести срещу високите цени на горивата в големите градове

България

|
Съб, 27 Окт 2018г. 18:55ч.
Протести срещу високите цени на горивата в големите градове

Протести срещу поскъпването на горивата започнаха в събота в някои от големите български градове.

Най-рано демонстрациите започнаха в София. Недоволство под прозорците на Министерския съвет бе организарано от членове на синдикат "Защита”, които освен срещу високите цени на горивата протестираха и срещу сметките за тока и парното.

На протеста са присъстваха хора от цялата страна. Те настояха, че скокът на цените е необоснован и диалогът с правителството вече е изчерпан, съобщи бТВ.

Протестиращите предлагат увеличение на минималната заплата от 1 януари 2019 г. – от 510 лв. на 750 лв.

В демонстрацията в Бургас се включиха близо 150 шофьори. Те се движеха в автошествие от изхода на града към квартал "Ветрен". Въпреки предупрежденията на полицията, че блокирането на пътя е недопустимо, протестиращите блокираха за около 10-15 минути движението по магистрала "Тракия".

До сблъсъци не се стигна, а още преди началото на протеста движението по магистралата беше отбивано по обходен маршрут в района на град Българово. Колоната от автомобили е била над 3 км.

За последните 3 години това е вторият протест в областния град срещу високите цени на горивата. Според шофьорите, те трябва да са с около 20% по-ниски.

Протест на горивата имаше и в Стара Загора. Въпреки футболната среща Берое – ЦСКА, над сто човека се събраха край парк Бедечка, за да изразят недоволството си от поскъпването на бензина и дизела.

Стотици жители на Пазарджик се събраха на протест срещу горивата до Битака в града. Оказа се, че в общината няма уведомление за протеста, затова полицията написа предупредителни протоколи на участниците да не блокират улици и кръстовища. Това предизвика недоволство

и с надути клаксони колите

потеглиха на шествие.

Около 100 шофьори от Монтана се събраха с колите си в парк "Огоста" в града на протест срещу високите цени на горивата.

След половин час на мълчалив протест на място шофьорите тръгнаха на шествие из различни улици на града, като се отбиваха в някои бензиностанции да заредят гориво за по 1 лев.

Протестиращите обявиха, че в последните десетина дни в Монтана бензинът и дизелът се продават с около 30 стотинки по-скъпо, отколкото в София и другите големи градове на страната. Цените в града са еднакви във всички бензиностанции на различните вериги, което говори за споразумение между тях, насочено срещу хората от този най-беден край на страната, обявиха протестиращите. Полицията охраняваше протеста, който премина мирно и без инциденти.

Според Българската петролна и газова асоциация цените на горивата у нас са едни от най-ниските в Европейския съюз.

mediapool.bg