Кламер БГ - Новини: Протест за по-чист въздух в Русе блокира "Дунав мост"

Протест за по-чист въздух в Русе блокира "Дунав мост"

България

|
Съб, 14 Септ 2019г. 12:10ч.
Протест за по-чист въздух в Русе блокира "Дунав мост"

Граждани излязоха на протест в Русе срещу мръсния въздух и блокираха кръстовището на граничен пункт "Дунав мост" в събота. Мотото на протеста е "Русе иска да диша".

Десетки граждани дойдоха с децата си и настояха да се обърне внимание върху непрестанното промишлено замърсяване в града.

Протестът за чист въздух започна в 10 часа, когато участниците се събраха в района на Захарния завод и след това в колона с автомобилите си се насочиха към граничния пункт Дунав мост. Там блокираха движението и настояха за мерки срещу замърсителите.

Хората настояват да станат ясни причините за замърсяването на въздуха, както и да се налагат по-големи глоби, които да накарат фирмите да спазват законодателството.

Друго искане на протестиращите е да се мият по-често улиците на града. То беше изпълнено в движение - докато хората се придвижваха към "Дунав мост" колоната от автомобили беше посрещната от цистерна с вода.

"Аз съм всеки ден в парка, всяка сутрин. Мирише различно, но всеки ден мирише. Затова сме тук - за нас, за децата ни, за града ни. Очакваме реакция, очакваме независим тест на въздуха", коментира една от протестиращите Илияна Илиева, цитирана от БНТ.

"Проблемът с обгазяването на града е от десетилетия и почти не се вземат мерки, даже се влошава. Навлизането на толкова много промишлени производства също утежняват тази ситуация", посочи друг протестиращ, Николай Димитров.

Протестиращите настояват институциите да си влязат в ролята и да направят нужните проверки и да спрат работата на замърсяващите фирми, ако е нужно, докато си преведат дейността в норми.

mediapool.bg