Кламер БГ - Новини: Прокуратурата си намери нова коронатема – антивирусните мерки в социалните домове

Прокуратурата си намери нова коронатема – антивирусните мерки в социалните домове

България

|
Вт, 05 Май 2020г. 17:16ч.
Прокуратурата си намери нова коронатема – антивирусните мерки в социалните домове

Върховната административна прокуратура изиска информация от министъра на здравеопазването и от министъра на труда и социалната политика за предприетите антивирусни мерки и тяхното спазване в институциите за предоставяне на социални услуги в страната. Това съобщиха от държавното обвинение във вторник.

Прокуратурата сезирала контролните органи "след извадки от преписки и информация в средствата за масово осведомяване за разпространение на коронавируса в домове за стари хора в Гара Орешец, град Кула, град Радомир, Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с умствени увреждания в град Видин, Служба защитени жилища за лица с умствена изостаналост в град Банско и други".

В съобщението се цитира Законът за социалното подпомагане и правилникът за прилагането му, в които се казва, че социалните услуги трябва да отговарят на "определени стандарти и критерии за местоположение и материална база, включително спазване на санитарните и хигиенните норми за контрол върху разпространението на инфекции и съобразно действащото законодателство".

В последните дни домовете за възрастни хора в Гара Орешец и в Кула се превърнаха в огнища на заразата с коронавирус. Няколко души от настанените в тях вече починаха. Заразени има и в центъра за деца с увреждания във Видин, а в понеделник социалният министър Деница Сачева съобщи, че има заразени служители и в социална услуга в Радомир.

Малко след съобщението на Върховната административна прокуратура от Окръжна прокуратурата във Видин обявиха, че не са открили нарушения при проверката си в РЗИ-Видин по отношение спазване на мерките срещу разпространението на коронавируса в специализираните институции за предоставяне на социални услуги. "Не са установени нарушения или неспазване на мерките, но личният състав е на границите на възможностите си", пише в съобщението.

Проверката в здравната инспекция е направен ана 1 май. Проверени са били актуалната ситуация и предприетите мерки във връзка с развитието на заразата в дома за възрадстни в Гара Орешец, този в Кула, както и центърът за настаняване на деца с увреждания във Видин.

"Установено е, че компетентните местни органи работят постоянно за предотвратяване и ограничаване разпространението на Covid-19 съобразно своите правомощия, но предвид разположението на общината (на входа на ГКПП "Дунав мост-2") личният състав на РЗИ-Видин е на границите на възможностите си", смятат от прокуратурата.

На този етап не са установени нарушения и пропуски по отношение на обектите, предмет на проверката, и няма основание за прокурорска намеса.

mediapool.bg