Кламер БГ - Новини: Пламен Георгиев излезе в отпуск след натиск от главния прокурор и премиера

Пламен Георгиев излезе в отпуск след натиск от главния прокурор и премиера

България

|
Четв, 04 Апр 2019г. 14:10ч.
Пламен Георгиев излезе в отпуск след натиск от главния прокурор и премиера

По едно и също време, в разлика от няколко минути, прокуратурата обяви, че главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил проверки на магистрати по скандала "Апартаментгейт",

докато в партийната централа на ГЕРБ лидерът на партията и премиер Бойко Борисов призова всички замесени в аферата да се оттеглят, докато текат проверките.

Обект на проверката на прокуратурата са как са придобити жилищата от председателя на антикорупционната комисия КПКОНПИ Пламен Георгиев, сина на директора на Националната следствена служба (НСлС) и заместник на главния прокурор Борислав Сарафов и съпругата на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

Прокуратурата посочва като повод за извършването на проверките "множеството публикации в медиите". Това става на трета седмица от разразилия се скандал и последвалите оставки на зам.-председателя на ГЕРБ и бивш депутат Цветан Цветанов, правосъдния министър Цецка Цачева и заместник министрите на енергетиката Красимир Първанов и на спорта Ваня Костова. Всички те са обект на разследване от антикорупционната комисия, чийто шеф, вече в отпуск, Пламен Георгиев обеща да ги разнищи докрай.

Днес Георгиев, след като категорично отказваше да напусне поста и нарече "глупости" разминаванията в документите за покупката на жилището му и имотните му декларации, съобщи, че излиза в отпуск, докато тече проверката на прокуратурата срещу него. Това стана минути след призива на премиера Бойко Борисов и съобщението на главния прокурор.

Активизирането на главния прокурор и премиера идва ден след като Европейската комисия предупреди, че "до дни" ще предприеме действия срещу Румъния, ако правителството ѝ приеме укази, чрез които се предоставя имунитет на обвинени за корупция политици и висши държавни служители. Очевидно българските власти са решили да действат преди да получат официално предупреждение от Брюксел, че не се прави нищо в борбата срещу корупцията по висшите етажи на властта.

Бойко Борисов: Аршинът трябва да е еднакъв за всички

В партийната централа в София премиерът Бойко Борисов призова всички, чиито имена са замесени в скандала "Апартаментгейт", да последват примера на ГЕРБ и да се оттеглят от постовете си. Това стана след подписване на коалиционно споразумение с "Обединени земеделци" за евроизборите и обявяването на Данаил Кирилов за правосъден министър.

Без да назова имена Борисов уточни, че замесени в аферата "Апартаментгейт" "има в КОНПИ, има във ВКС, има в Следствието".

"Ние в ГЕРБ сме създали стандарт и когато има такива скандали - дали е депутат, председател на парламентарна група, министър на правосъдието, министър на енергетиката, министър на спорта, се подава оставка. Същото бих препоръчал на замесените в тези скандали сега", каза Бойко Борисов.

След това той насочи коментара си към представителите на Съдебната система.

"Те не обичат да бъдат слагани под общ знаменател или са много чувствителни, но аршинът трябва да бъде еднакъв за всички. Или да излязат в отпуск, за да може различни от техните институции да направят проверката. Това мога да кажа по темата с замесените в тези скандали. Има в КОНПИ, има във ВКС, има в Следствието, така че не споменавам имена. Не за друго, а защото са много чувствителни, но аршинът и стандартът трябва да бъде един и същ - или незабавно оставка, или дълъг отпуск, докато не минат проверките. И то максимално прозрачни проверки", заяви премиерът.

Пламен Георгиев: Декларирам готовност за пълно съдействие

Минути след призива на Бойко Борисов от КПКОНПИ разпространиха официално съобщение, в което Пламен Георгиев декларира, че излиза в отпуск, "за да няма никкво съмнение", че може да повлияе на проверката по някакъв начин.

"Във връзка с информация на сайта на прокуратурата на за разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров проверка на мен и семейството ми декларирам готовност за пълно съдействие", казва Георгиев в съобщението от КПКОНПИ.

Той продължава да застъпва тезата си, че това е атака срещу него от засегнати от дейността на антикорупционната комисия

"олигарси" със запорирано имущество, както ги нарече през последните дни.

"С настоящото заявявам, че винаги съм спазвал законите и в моята дейност съм се ръководил от високи морални принципи и професионални стандарти. Образуваната проверка е повод да се установи, че аз никога не съм извършвал каквито и да е противоправни действия. Работата на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество беше високо оценена в докладите на Европейската комисия от нашите европейски партньори. Постигнатите резултати неминуемо доведоха до реакция на засегнатите лица, чиято дейност Комисията е проверявала и е запорирала имуществото им. Именно те са в основата на организираната срещу мен компроматна кампания. С оглед нормалното протичане на проверката и нейната безпристрастност излизам в отпуск, за да няма никакво съмнение, че по какъвто и да е начин бих повлиял на резултатите от същата". Това пише в разпространената позиция на Пламен Георгиев.

Прокуратурата ще прави данъчна проверка за Пламен Георгиев и съпругата му

Кашата с тризонета на Пламен Георгиев е пълна и се заплита с всеки изминал ден. Първо беше установено разминаване между доходи и цена на имота, които той обясни със сгрешена данъчна оценка и нотариален акт. След това се оказа, че терасата, до която само неговото семейство има достъп, е "обща част", въпреки построената сауна и барбекю и невъзможността друг да я ползва. След това общата част на

жилището му се оказа част от ипотеката от Първа инвестиционна банка (ПИБ) за покупката на тризонета. За капак от ПИБ дадоха други данни за ипотеката, което се разминаваше от твърдяното от Пламен Георгиев.

Сега цялата тази каша прокуратурата ще се опита да изясни. В тази връзка Върховна касационна прокуратура възлага на Националната агенция по приходите (НАП) в София да направи данъчни проверки на физическото лице Пламен Георгиев и съпругата му. Данъчните трябва да установят доходите на двамата в периода между 2013 и 2018 г. и дали те съответстват на подадените от тях данъчни декларации.

Прокуратурата изисква и нотариалния акт за жилището, придобито от Пламен Георгиев и съпругата му описано в публикациите, както и копие от нотариалното дело за тази сделка.

Освен това обвинението е изисква от банката, от която Пламен Георгиев е теглил заем за покупката на жилището цялата информация по кредитирането на сделката.

БСП внася искане за освобождаването на Георгиев

Депутатите от БСП, които продължават да бойкотират работата на парламента, ще внесат в деловодството на Народното събрание искане за отстраняването на Пламент Георгиев като председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) заради разминаванията около имотите му. Социалиситте обаче няма да се върнат в пленарната зала за гласуването по тяхното предложение.

"Премиерът Борисов спаси от отговорност Пламен Георгиев, като му остави вратичка. От опит знаем, че тези проверки продължават месеци и години", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция на "Позитано" 20. По думите ѝ накрая Георгиев щял да се "върне на бял кон".

Тя обясни, че Георгиев е избран за председател на антикорупционната комисия от "новата коалиция" между ГЕРБ, ДПС, "Обединени патриоти" и "Воля". Затова и от БСП нямало да се върнат в залата. "Именно тази коалиция трябва да го отстрани от поста", обясни Нинова.

КПКОНПИ ще проверява Борислав Сарафов

При Борислав Сарафов става дума за придобити от 21-годишния му син имоти за над половин милион лева. Разследването е на сайта "Биволъ".

Прокуратурата възлага на антикорупционната комисия КПКОНПИ да провери сина на директора на НСлС, както и самия шеф на НСлС и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов с какви средства е купено жилището.

Освен това Борислав Сарафов ще бъде проверен и за това, че не е обявил притежаването на сумите за купуването на имотите в декларациите си пред Инспектората към ВСС, е посочено в съобщението на прокуратурата.

Националната агенция по приходите в София също ще трябва да направи данъчна проверка на сина на Борислав Сарафов за доходите му и имущественото му състояние в периода 2015 - 2018 г.

Инспекторатът на ВСС ще проверява Лозан Панов

При председателят на ВКС Лозан Панов казусът е с придобито жилище от "Артекс" от фирма на съпругата му за 225 евро/кв.м,

като сделката е станала няколко години преди да се оженят.

Проверката срещу Лозан Панов ще бъде направена от Инспектората на Висшия съдебен съвет, е посочено в съобщението на прокуратурата.

Освен това ВСС ще трябва да провери и сигнал с твърдения за конфликт на интереси срещу Лозан Панов. От съобщението на обвинението не става ясно за какъв точно конфликт на интереси става въпрос.

НАП - София ще трябва да направи и данъчна проверка, която да установи факти и обстоятелства във връзка с придобиването и ползването на имота от фирмата „Ганева 2000“ ЕООД, която е собственост на съпругата на Лозан Панов.

В рамките на данъчната проверка трябва да се установи още произхода на средствата за закупуване на имота, начина на ползването му, както и спазването на данъчното законодателство във връзка с тази сделка, се казва още в съобщението на прокуратурата.

И депутатите проговориха за скандала около Георгиев

След изказването на Борисов и депутатите най-сетне се осмелиха да коментират темата с нещо повече от "това не е наша работа". ГЕРБ и "Обединени патриоти" одобрявали започналата проверка, "Воля" - също. Всички те обаче подчертаха, че трябва да се изчакат резултатите от проверката.

От ВМРО обясниха, че ако има "преки доказателства за нарушаване на закона, Народното събрание няма да пропусне възможността да го отстрани от КПКОНПИ".

И зам.-председателят на Народното събрание Явор Нотев каза, че "засега няма основание освобождаването на Пламен Георгиев от КПКОНПИ да се разглежда като точка от дневния ред на Народното събрание". Определи като "уместно" разпореждането на главния прокурор за проверка на Георгиев.

Според настоящия председател на правната комисия и бъдещ правосъден министър Данаил Кирилов пък било "напълно в логиката на нещата да има проверка за имотите на председателя на КПКОНПИ".

Той определи решението на Георгиев да излезе в отпуск по време на проверката като "коректното поведение на държавен служител". Не поиска обаче да каже дали може тази отпуска да е прелюдия към оставка.

Лидерът на "Воля" Веселин Мареки също приветства проверката, а после добави, че "всеки е невинен до доказване на противното".

mediapool.bg