Кламер БГ - Новини: Прокуратурата проверява кой е правил записа “Янева”, а не съмненията за търговия с влияние

Прокуратурата проверява кой е правил записа “Янева”, а не съмненията за търговия с влияние

България

|
Четв, 12 Ноем 2015г. 12:31ч.
Прокуратурата проверява кой е правил записа “Янева”, а не съмненията за търговия с влияние

Прокуратурата вече води проверка по аферата “Янева”, но тя има за цел да намери кой е направил незаконния запис, а не да се проверят тежките съмнения за търговия с влияние. Това стана ясно в четвъртък от думите на главният прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на Висшия съдебен съвет.

В отговор на въпрос на Mediapool дали прокуратурата няма все пак да провери думите на всички замесени в скандалa с безпристрастно разследване, Цацаров каза: “Mediapool, недейте така бе хора. Не може всичко да се пречупи през зрителния ъгъл на Mediapool”.

После той допълни: “Проверката на прокуратурата показа, че записите не са от законно записващо средства. В каква тогава форма да се провери?” След вметването на Mediapool, че може да се проведат разпити, главният прокурор каза: “Разпитите в рамките на какво се вършат? Проверка. Да, проверка има”. Накрая той уточни, че проверката всъщност е за незаконно записване (чл.339 А от Наказателния кодекс), а не по същината на разговорите.

“Вина щях да чувствам, ако тя (Владимира Янева) не беше подсъдима сега”, каза Цацаров.

Досега по случая изтекоха общо четири записа, които представляват разказ на тогавашната шефка на градския съд за неволите й покрай аферата “Червей”. Владимира Янева споделя случващото й се на друга проблемна съдийка - Румяна Ченалова, която на свой ред е обвиняема за аферата “Белведера”.

На първия запис се чува Янева да казва как шефът на Върховния административен съд се е опитвал да й помага да бъде оставена в съдебната система. От втория и третия запис се разбира как премиерът Бойко Борисов наредил на главния прокурор да я “опраска”, но Цацаров се е опитвал да омекоти удара срещу нея по някакъв начин.

Четвъртият разговор бе публикуван в сряда вечерта. В него се замесени няколко членове на ВСС, включително шефът на етичната комисия Ясен Тодоров, който сега води проверката срещу Владимира Янева. Четвъртият запис е разказ и за намесата на шефа на бюджетната комисия във ВСС Димитър Узунов. Той и Ясен Тодоров са представени като ръководители на лобитата на съдебния съвет и като “най-оправни”.

Главният прокурор пространно изложи своята версия за изтеклите разговори. Той отдаде обясненията на Владимира Янева на нейното притеснение, защото се намирала в неприятна ситуация тогава. Записите са направени в средата на февруари, когато се вихреше аферата “Червей”. Янева не знае какво ще се случи с нея, дали ще бъде обвинена за незаконно разрешаване на СРС, дали ще бъде махната от шефския си пост в системата. Тя не знае и дали ще бъде “опраскана” от ВСС.

“На записа има две жени (Владимира Янева и Румяна Ченалова), един мъж (неизвестен още) и едно куче. То е най-добросъвестният участник”, започна с шега главният прокурор.

Той припомни, че Владимира Янева доста подробно излага факти, а Ченалова е доста пестелива. Цацаров допълни, че към момента на разговора Янева е с досъдебно призводство за “Червей”, а Ченалова е обвинена за аферата “Белведере”. Янева сега е подсъдима, а Ченалова продължава да бъде обвиняема, но може би й предстояло повдигането на още едно обвинение. Така главният прокурор намекна за съмненията си, че съдия Румяна Ченалова е пуснала записа от разговора си с Янева сега, защото и предстои завеждането на още едно дело.

Сотир Цацаров категорично отхвърли казаното от Владимира Янева, че премиерът му е оказвал някакъв натиск да я “опраска”. “Премиерът не е оказвал на мен каквото и да е влияние”, каза той.

После призна, че е водил разговори с Владимира Янева, но до момента, в който срещу нея е било образувано дело. След това не бил говорил. Цацаров си е говорил два пъти и с премиера Бойко Борисов в седмицата, за която се говори в записите. “Среща с премиера на тема “Владимира Янева” не е имало. Аз не съм конспиративен тип, но продуцирането в общественото пространство на този скандал точно сега има определени цели”, каза той, но не каза директно какви са тия тъмни цели.

В отговор на въпрос на Mediapool защо й трябва на Владимира Янева да лъже на тези записи, главният прокурор каза: “Питайте Владимира Янева. Аз не мога да тълкувам мислите и чувствата на Владимира Янева”.

“В “ужасяваща” ситуация съм поставен от човек, който към момента е подсъдим. Тази “ужасяваща” ситуация се прехвърля и върху премиера. Целта е малко по-далечна. Вина щях да чувствам, ако сега Янева не беше подсъдима”, каза Цацаров, използвайки думата “ужасяваща” по-скоро иронично.

Малко по-късно коментар даде и членът на ВСС Димитър Узунов, който в записите е определен като най-близкия човек на Бойко Борисов във ВСС. Според него Румяна Ченалова му отмъщавала, защото той бил в основата на всички дисциплинарни производства срещу нея.

mediapool.bg